Evenimentul Zilei > Politica > Modificări importante la Codul Muncii. Toți angajații trebuie să știe că…
Modificări importante la Codul Muncii. Toți angajații trebuie să știe că…

Modificări importante la Codul Muncii. Toți angajații trebuie să știe că…

Codul Muncii va suferi modificări care se vor aplica tuturor salariaților

Salariații vor primi zile libere de Paște și de Rusalii diferențiat, în funcție de confesiunea religioasă căreia îi aparțin. Acest lucru este prevăzut în modificările pe care le-a adoptat Senatul la Codul Muncii, care vor merge spre promulgare, la președinte.

Pentru salariații care aparțin de un cult religios legal, creștin, zilele libere pentru Vinerea Mare – ultima zi de vineri înaintea Paștelui, prima și a doua zi de Paști, prima și a doua zi de Rusalii, se acordă în funcție de data la care sunt celebrate de acel cult. Astfel, noul act normativ permite angajatorilor să dubleze zilele libere de Rusalii și de Paște, în cazul familiilor mixte sau în zonele unde salariații aparțin mai multor culte creștine.

„Totodată merită subliniat faptul că în zonele locuite de persoane aparținând ambelor culte și îndeosebi în familiile mixte este un lucru obișnuit ca oamenii să sărbătorească Paștele conform calendarului ambelor culte, să respecte tradițiile și obiceiurile religioase ale celorlalți”, arată inițiatorii proiectului.

Conform proiectului, salariaţii care au beneficiat de zilele libere pentru sărbătorile de Paște și de Rusalii la datele stabilite atât pentru cultul de care aparţin cât şi pentru alt cult creştin, vor recupera zilele libere suplimentare pe baza unui program stabilit de angajator.

Prevederile se aplică și în sistemul de învățământ

Aceleași prevederi sunt valabile și în cazul cadrelor didactice, a elevilor și a studenților care apațin diferitelor culte religoase. Inițiativa legislativă propune ca Ministerul Educației și instituțiile de învățământ să țină cont la stabilirea zilelor libere de diferența dintre datele la care cultele creștine sărbătoresc Paștele, cât și de sărbătorile religioase ale altor religii recunoscute în România.

Toate cadrele didactice și nedidactice din unitățile de învățământ și toți elevii/studenții vor beneficia de zile libere cu prilejul sărbătorilor religioase aferente cultelor de care aparțin.

La stabilirea structurii anului școlar, Ministerul Educației va trebui să aibă în vedere toate aceste aspecte și să includă câte două zile libere suplimentare pentru fiecare dintre cele trei sărbători religioase anuale, altele decât cele creștine.

„Proiectul clarifică modul în care se alocă zilele libere de sărbătoare legală pentru cei care au un substrat religios, respectiv enoriaşii fiecărui cult vor putea beneficia de ele în funcţie de specificul acelui cult, iar în ceea ce priveşte modificarea la Legea Educaţiei Naţionale, se introduce o clarificare necesară pentru elevii care sunt musulmani sau evrei, pentru ca aceştia să îţi poată respecta propriile tradiţii. Este un gest de respect pentru culte şi pentru enoriaşii lor”, a arătat deputatul Silviu Vexler, în calitate de iniţiator al actului normativ.