Evenimentul Zilei > Social > Modificare importantă în contractual individual de muncă. Ce obligație are angajatorul
Modificare importantă în contractual individual de muncă. Ce obligație are angajatorul

Modificare importantă în contractual individual de muncă. Ce obligație are angajatorul

Noile modificări în contractele individuale de muncă au fost introduse la începutul acestei săptămâni.

Astfel, în contractul individual de muncă este prevăzut că angajatorii trebuie să-i informeze pe angajați cu privire la obligația de a adera la un fond de pensii administrat privat.

Este vorba despre Ordinul Ministerului Muncii nr. 585/2021 privind modificarea şi completarea modelului-cadru al contractului individual de muncă, prevăzut în anexa la Ordinul ministrului muncii şi solidarităţii sociale nr. 64/2003, publicat în Monitorul Oficial nr. 721 din 19 iulie 2021.

Obligaţia se aplică doar persoanelor prevăzute la art. 30 din Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat. Persoanelor prevăzute la art. 30 din Legea nr. 411/2004 sunt persoanele în vârstă de până la 35 de ani, care sunt asigurate potrivit prevederilor art. 5 alin. (1) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările şi completările ulterioare, şi care contribuie la sistemul public de pensii, trebuie să adere la un fond de pensii.

Modificarea literei F din modelul-cadru al contractului individual de muncă

Ordinul vizează şi modificarea literei F din modelul-cadru al contractului individual de muncă, aceasta urmând să aibă următorul cuprins: “Atribuţiile postului sunt prevăzute în fişa postului, anexă la contractul individual de muncă, cu excepţia microîntreprinderilor cu până la 9 salariaţi, definite la art. 4 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 346/2004 privind stimularea înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii, cu modificările şi completările ulterioare, care vor completa o scurtă caracterizare/descriere a activităţii“.

Câte contracte de muncă sunt în România

Potrivit ultimelor date, peste 5,37 de milioane de contracte de muncă sunt active la nivel naţional, numărul acestora fiind cu peste 400.000 mai mare decât cel al angajaţilor înregistraţi în România, pentru că unii salariaţi au mai multe contracte de muncă.

Numărul salariaţilor activi (persoane fizice) este de 4.962.178, potrivit datelor furnizate de Ministerul Muncii, în timp ce numărul contractelor active, pentru care se plătesc contribuţii la sistemul de asigurări sociale, a ajuns la 5.377.861.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: