Modalitatea prin care planeta ar scăpa de încălzirea globală. Soluție controversată

Modalitatea prin care planeta ar scăpa de încălzirea globală. Soluție controversatăBomba atomică. Sursa foto: Pixabay

Andrew Haverly, cercetător la Departamentul de Inginerie Informatică al Rochester Institute of Technology, propune o soluție extrem de neobișnuită pentru a combate poluarea și încălzirea globală: să fie detonată bomba nucleară într-o zonă izolată. Această idee controversată ar putea schimba radical modul în care abordăm problemele de mediu.

Propunerea controversată a lui Andrew Haverly pentru a scăpa de poluare

Propunerea sa se concentrează pe utilizarea celei mai mari explozii nucleare din istorie, îngropată adânc sub ocean, pentru a combate schimbările climatice prin dispersarea unor cantități uriașe de rocă capabilă să absoarbă dioxidul de carbon.

Haverly susține că detonarea unei bombe nucleare de 81 de gigatone sub platoul Kerguelen din Oceanul de Sud ar fi suficientă pentru a produce efectele dorite.

Bomba nucleară, mai puternică decât cea mai mare bombă testată până acum

Această bombă ar fi de peste 1.600 de ori mai puternică decât cea mai mare bombă nucleară testată vreodată, cunoscută sub numele de Bomba Țarului.

Explozia ar pulveriza miliarde de tone de rocă bazaltică de pe fundul oceanului, inițiind un proces natural care ar extrage dioxidul de carbon din atmosferă.

Platou Kerguelen, ales pentru eventuala detonare a bombei

Îndepărtatul platou Kerguelen a fost selectată deoarece kilometrii de apă oceanică ar atenua explozia, iar curenții din zonă ar putea dispersa particulele de rocă zdrobită pentru o captare optimă a carbonului.

Platou Kerguelen

Platou Kerguelen / sursa foto: wikipedia

Această explozie singulară ar putea reduce emisiile globale de carbon timp de 30 de ani.

Bomba nucleară. Care ar fi costul detonării ei

Numai 10 miliarde de dolari – o sumă nesemnificativă în comparație cu daunele cauzate de schimbările climatice, estimate la 100 de trilioane de dolari până în 2100, ceea ce reprezintă un „randament excepțional al investiției”, conform gadgetreport.ro.

Desigur, există câteva obstacole minore – precum convingerea lumii să accepte cea mai mare explozie nucleară din istorie. Totuși, Haverly afirmă că merită să fie luată în considerare: „Aceasta nu trebuie subestimată”.