Evenimentul Zilei > EVZ Play > Misterele Revoluției. Timișoara, 15-20 decembrie. EVZ Play
VIDEO

Misterele Revoluției. Timișoara, 15-20 decembrie. EVZ Play

Revoluția Română a izbucnit la Timișoara. Spre furia lui Ceaușescu.

Referindu-se la mişcarea socială ce tocmai debutase, Ceauşescu Nicolae a spus încă din data de 17 decembrie : „La Timişoara au avut loc unele evenimente, care s-au reluat astăzi la prânz … Aici este amestecul cercurilor din afară, a cercurilor străine de spionaj, începând cu Budapesta …

De altfel, este cunoscut şi faptul că atât în răsărit cât şi în apus toţi discută că în România ar trebui să se schimbe lucrurile. Şi-au propus şi cei din răsărit şi cei din apus să schimbe şi folosesc orice …. O serie de elemente declasate s-au adunat din nou şi au provocat dezordine (…). Sunt acţiuni puse la cale atât din est cât şi din vest, care s-au unit pentru a distruge socialismul”. (Stenograma şedinţei CPEx din 17.12.1989).

În perioada 18-20.12.1989, Ceauşescu Nicolae s-a aflat în vizită oficială în Iran pentru a-şi demonstra sieşi şi întregii lumi că situaţia din România este ţinută sub control. La întoarcere, a decis să facă dezvăluiri importante cu privire la implicarea SUA, URSS şi a Ungariei în evenimentele din România, declarând ferm că este decis să continue lupta.

„Este necesar să se explice tuturor cetăţenilor, încă în această seară, că toate aceste incidente grave de la Timişoara au fost organizate şi dirijate de cercurile revarşande, revizioniste, de serviciile de spionaj străine (. .. ). Acum, după declanşarea atacurilor SUA împotriva Republicii Panama, reiese clar că şi evenimentele acestea, de la noi, fac parte din planul mai general împotriva statelor care îşi apără independența, integritatea şi suveranitatea (. .. ).

Noi va trebui să dăm la radio şi ceea ce a spus Bush că a discutat despre situația din România cu Mihail Gorbaciov, la Malta. Să dăm aceasta după ce dăm ştirea în legătură cu intervenţia din Republica Panama. Reiese clar din declarația lui Bush, că a discutat despre situația din România, că trebuie să se ia măsuri împotriva României.

Bush a declarat că a discutat cu Gorbaciov la Malta acest lucru, iar Gorbaciov a ascultat fără să dea niciun răspuns. De fapt, a fost de acord. Gorbaciov a spus că nu a dat niciun răspuns”.

Acţiunile externe şi interne s-au succedat cu rapiditate. Ce s-a întâmplat la Timișoara? Aflați din materialul realizat de Evenimentul Istoric.