Evenimentul Zilei > Istoria secreta > Lui Ceaușescu i s-a pus cruce încă din 1981. Istoria secretă
Lui Ceaușescu i s-a pus cruce încă din 1981. Istoria secretă

Lui Ceaușescu i s-a pus cruce încă din 1981. Istoria secretă

Cartea „În Ochiul Ciclonului”, un dialog spumos între Constantin Boștină, fostul secretar personal al lui Nicolae Ceaușescu, cu Sorin Roșca Stănescu și Alice Barbu, este începând de astăzi la toate punctele de difuzare a presei.

Cartea poate fi găsită punctele de difuzare, dar și prin comanda online pe www.agoramag.ro

În paginile acestei cărți găsiți informaații noi despre ”Epoca de Aur”.

Nu este surprinzător pentru nimeni că între Nicolae Ceaușescu și Mihail Gorbaciov au existat disensiuni. Surprinzător este că acest conflict nu a început în 1985, odată cu venirea lui Gorbaciov la putere în Uniunea Sovietică, ci existau reminiscențe încă din 1981, când a avut loc prima întâlnire dintre cei doi lideri.

Constantin Boștină, secretar personal al lui Nicolae Ceaușescu, era plecat cu președintele Republicii Socialiste România la al XXVI-lea congres al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice. În urma congresului, a avut loc o masă între delegația română și cea sovietică, la care a participat și Mihail Gorbaciov, care la acea dată era membru supleant al Biroului Politic al Partidului Comunist al URSS.

În cadrul discuțiilor, a existat primul moment tensionat între Nicolae Ceaușescu și Mihail Gorbaciov, fiecare dintre aceștia apărând alte idealuri. Gorbaciov pe cele socialiste, iar Ceaușescu pe cele de reformă. Patru ani mai târziu, rolurile aveau să fie inversate.

Vizibil deranjați de cele discutate, între Nicolae Ceaușescu și viitorul conducător al Uniunii Sovietice a rămas o stare conflictuală care a mocnit până pe 4 decembrie 1989, când cei doi s-au reîntâlnit la Moscova. Nicolae Ceaușescu i-a cerut o altă întâlnire lui Gorbaciov în ianuarie, răspunsul delegației ruse lăsând de înțeles că luna ianuarie va fi incertă pentru Nicolae Ceaușescu. 21 de zile mai târziu, Ceaușescu avea să fie împușcat la Târgoviște.

Cu toate că această discuție nu a fost amintită niciodată de Mihail Gorbaciov, Constantin Boștină vine cu dovada unei poze de pe aeroportul Vnukovo în care Nicolae Ceaușescu apare lângă Mihail Gorbaciov.

De ce nu a vrut Mihail Gorbaciov să vorbească despre această întâlnire ? Care au fost motivele pentru care cei doi lideri s-au certat în 1981 ? A fost această întâlnire motorul care a dus la relația disfuncțională între cei doi ?

Adevărul îl găsiți în carte.

Cum a aflat Ceaușescu ce avea să se întâmple în decembrie 1989. Istoria secretă

In ochiul ciclonului