Evenimentul Zilei > Istoria secreta > Palma teribilă dată de Ceaușescu Uniunii Sovietice! Cum a sfidat pumnul de fier sovietic. VIDEO
VIDEO

Palma teribilă dată de Ceaușescu Uniunii Sovietice! Cum a sfidat pumnul de fier sovietic. VIDEO

În debutul lungului său mandat, președintele RSR s-a remarcat prin condamnarea invaziei Cehoslovaciei. Politica de condamnare a dictatului marilor puteri a continuat, Ceaușescu făcându-și un titlu de glorie din aceasta. Ediția de vineri a emisiunii EVZ istoric a tratat poziția dictatorului față de invadarea Afganistanului de către URSS.

Istoricul Florian Banu, invitatul moderatorului Alecu Racoviceanu, a dat detalii despre articolul publicat în ultimul număr al revistei Evenimentul Istoric, care este dedicat opoziției lui Ceaușescu față de dictatura armată instaurată de URSS în Afganistan în timpul mai multor președinți, printre care Brejnev sau Gorbaciov.

Ceaușescu a fost consecvent în condamnarea invaziei sovietice

Istoricul crede că Nicolae Ceaușescu avea o politică externă fermă, de la care nu făcea concesii. „A prezis dezastrul din Afganistan, dar interesele României aici erau limitate. Ideile lui de forță au rămas neschimbate, vizau neamestecul în treburile interne, condamnarea oricărei agresiuni armate. Ceaușescu avea o politică foarte fermă în conflicte precum tensiunile dintre Israel și Palestina de exemplu. Dorea căi bazate pe negociere, chiar dacă aduceau prejudicii economice României”.

Evenimentul istoric

„Vocea lui era ascultată în țările mici”

În ceea ce privește intervenția din Afganistan, care a implicat o serie de state socialiste, istoricul a apreciat că „deși mult mai temperat ca în 1968, nu a ezitat să o condamne. În pofida schimbării liderilor de la Kremlin, Ceaușescu a rămas consecvent. Cerea ca poporul afgan să fie cel care să-și hotărască forma de organizare a statului.

Alături de ultimul lider al URSS

Susținea mișcarea de nealiniere a țărilor mici în procesul de colonizare și politica de condamnare a dictatului marilor puteri, pleda pentru creșterea rolului ONU în reglementarea diferendelor internaționale. Intuia că statele mici cu un potențial foarte mare nu au nicio putere, de aici a derivat popularitatea de care se bucura în aceste țări. Vocea lui era ascultată. Totuși era cumva inadecvat la realitățile mondiale”, a explicat istoricul Florian Banu.

De vineri noul număr al revistei Evenimentul Istoric, în paginile căreia sunt și documente rare despre lupta Securității cu Big Pharma occidentală, poate fi găsit la toate punctele de difuzare a presei.

Ediția integrală a emisiunii poate fi vizionată aici: