Evenimentul ZileiActualitateMișcări surpriză pe frontul de est. Spionii ucraineni învață limba română

Mișcări surpriză pe frontul de est. Spionii ucraineni învață limba română

Mișcări surpriză pe frontul de est. Spionii ucraineni învață limba română
După recenta manevră a lui Putin de trimitere a mii de tancuri la frontieră, Ucraina pare să redevină miezul problemei în estul Europei. Spionii Ucrainei se confruntă cu provocări tot mai mari din partea "statului agresor".

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a inclus și limba română printre limbile străine pe care le învață spionii din țara vecină. Astfel, rectorul Academiei Naționale din cadrul Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), colonelul Andri Cerniak, a explicat că, pe lângă pregătirea pentru activităţi de contraspionaj, cursanţii instituţiei au parte şi de o pregătire lingvistică aprofundată, Aceasta include studiul mai multor limbi, printre care şi româna.

Publicația Ukrinform a scris că Andri Cerniak a precizat că 12 limbi străine sunt predate la centrul lingvistic al Academiei Naționale a SBU. „Printre acestea, se numără limbile de bază – germana, engleza şi franceza, dar şi limbi precum araba, chineza, persana, turca, maghiara, româna sau poloneza”, a mai explicat Andri Cerniak.

Statul agresor Rusia are subordonate structuri din mai multe țări europene

Rectorul instituției a menţionat că Academia va selecta şi alţi specialiști, care să cunoască şi alte limbi. Motivul este acela că „provocările cu care se confruntă SBU sunt extrem de diverse”, a precizat Andri Cerniak. Acesta nu s-a sfiit să arate cu degetul către Rusia.

„Chiar și în principalele țări europene există structuri care sunt subordonate statului agresor (Rusia, n.r.). Spun acest lucru în calitate de persoană care a condus o unitate de combatere a agresiunii informaționale. Au existat cazuri în care resurse media bine cunoscute din Germania și țări din Europa de Est au fost controlate de Federația Rusă și au fost folosite pentru a lansa anumite campanii informaţionale. Apoi, acestea au fost preluate de televiziunea Rossia-24 și de alte mass-media și au fost răspândite peste tot în lume”, a explicat colonelul motivația din spatele nevoii ca angajaţii din serviciile să cunoască mai multe limbi.

Relația dintre Rusia și Ucraina este pe punctul de a exploda din nou

Săptămâna aceasta, Vladimir Putin a trimis mii de tancuri la granița cu Ucraina. Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba a confirmat celor de la Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa agravarea relației cu Rusia. Comandantul armatei ucrainene, generalul Valery Gerasimov, a declarat că Rusia își comasează trupele lângă granițele Ucrainei. Armata ucraineană a raportat deja patru decese într-un bombardament de către forțele ruse din Donbass. Cele două țări sunt antrenate într-un conflict armat de 7 ani în Crimeea și estul Ucrainei.

Citește și: Războiul spionilor între Rusia și Ucraina; spionaj, sabotaj, racolări și asasinate politice de impact 


Accesează: