Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a inclus și limba română printre limbile străine pe care le învață spionii din țara vecină. Astfel, rectorul Academiei Naționale din cadrul Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), colonelul Andri Cerniak, a explicat că, pe lângă pregătirea pentru activităţi de contraspionaj, cursanţii instituţiei au parte şi de o pregătire lingvistică aprofundată, Aceasta include studiul mai multor limbi, printre care şi româna.

Publicația Ukrinform a scris că Andri Cerniak a precizat că 12 limbi străine sunt predate la centrul lingvistic al Academiei Naționale a SBU. “Printre acestea, se numără limbile de bază – germana, engleza şi franceza, dar şi limbi precum araba, chineza, persana, turca, maghiara, româna sau poloneza”, a mai explicat Andri Cerniak.

Statul agresor Rusia are subordonate structuri din mai multe țări europene

Rectorul instituției a menţionat că Academia va selecta şi alţi specialiști, care să cunoască şi alte limbi. Motivul este acela că “provocările cu care se confruntă SBU sunt extrem de diverse”, a precizat Andri Cerniak. Acesta nu s-a sfiit să arate cu degetul către Rusia.

“Chiar și în principalele țări europene există structuri care sunt subordonate statului agresor (Rusia, n.r.). Spun acest lucru în calitate de persoană care a condus o unitate de combatere a agresiunii informaționale. Au existat cazuri în care resurse media bine cunoscute din Germania și țări din Europa de Est au fost controlate de Federația Rusă și au fost folosite pentru a lansa anumite campanii informaţionale. Apoi, acestea au fost preluate de televiziunea Rossia-24 și de alte mass-media și au fost răspândite peste tot în lume”, a explicat colonelul motivația din spatele nevoii ca angajaţii din serviciile să cunoască mai multe limbi.

Relația dintre Rusia și Ucraina este pe punctul de a exploda din nou

Săptămâna aceasta, Vladimir Putin a trimis mii de tancuri la granița cu Ucraina. Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba a confirmat celor de la Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa agravarea relației cu Rusia. Comandantul armatei ucrainene, generalul Valery Gerasimov, a declarat că Rusia își comasează trupele lângă granițele Ucrainei. Armata ucraineană a raportat deja patru decese într-un bombardament de către forțele ruse din Donbass. Cele două țări sunt antrenate într-un conflict armat de 7 ani în Crimeea și estul Ucrainei.

Citește și: Războiul spionilor între Rusia și Ucraina; spionaj, sabotaj, racolări și asasinate politice de impact