Evenimentul Zilei > Actualitate > Spionii infiltraţi de Rusia în Ucraina au fost anihilaţi. Operaţiune de contraspionaj
Spionii infiltraţi de Rusia în Ucraina au fost anihilaţi. Operaţiune de contraspionaj

Spionii infiltraţi de Rusia în Ucraina au fost anihilaţi. Operaţiune de contraspionaj

Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) a anunţat a recent că a identificat şi anihilat o rețea de agenți ai Serviciului Federal de Securitate (FSB) din Federația Rusă.

Spionii infiltraţi de Rusia în Ucraina au fost anihilaţi. Operaţiune de contraspionaj. Reţeaua era formată din foști cercetași militari ucraineni, care au trecut de partea rușilor.

Ofițerii de contraspionaj ai SBU au dezvăluit că trădătorii au activat pe teritoriile Regiunilor Odessa, Nikolaev, Kiev, Chernigov și Zhytomyr.

Spionii infiltraţi de Rusia în Ucraina au fost anihilaţi

„SBU a stabilit că cetățenii ucraineni au fost recrutați și au îndeplinit misiuni de cercetare pentru colaboratorii FSB Vadim Dautov și Denis Sobko”, se precizează în comunicatul de presă remis la 5 februarie.

Care era misiunea „agenturii ruseşti”? Ucrainenii au aflat că se pregăteau operațiuni de sabotaj, care să ajute serviciile speciale din Republicile Donețk și Lugansk să se infiltreze în Ucraina.

În plus, cârtiţele aveau misiunea de a pregăti specialiști în domeniul informațiilor. Una dintre ţintele trădătorilor era aerodromul strategic Kulbakino, din orașul Nicolaev.

Agenţii ruşi ştiau că acolo erau dislocate Brigada 299 Aviație Tactică și Întreprinderea de reparații de aviație NARP.

Operaţiune complexă de contraspionaj

Până să fie anihilată, rețeaua FSB a cules diverse informații militare și a recrutat informatori. Au fost selectate datele privind Direcția Principală Cercetare a Ministerului ucrainean al Apărării.

Un interes crescut a fost şi pentru Forțele pentru Operații Speciale, dar şi pentru Statul Major al Forțelor Navale. De asemenea, a fost vizat și Centrul 73 pentru Operații Speciale Navale din cadrul Forțelor Armate ale Ucrainei.

Spionii Moscovei planificaseră inclusiv răpirea unuia dintre foștii comandanți ai Forțelor pentru Operații Speciale din Ucraina. Pentru acea operaţiune era alocată suma de 100.000 dolari.

SBU a publicat un videoclip cu interogarea unuia dintre deținuți, cu nume de cod „Leader”. În acest context, au fost publicate şi mai multe înregistrări audio cu alte persoane.

De la cei reținuți au fost confiscate 4 puști AK-47, două pistoale Fort-17, două aruncătoare de grenade, 44 de grenade. Au mai fost găsite aproximativ 3.700 de cartușe, precum și 2,7 kilograme de TNT și detonatoare electrice.

sursa: ssu.gov.ua