EXCLUSIV.

Este vorba despre Cornel Tăbăcaru, un afacerist controversat. Social-democrații trag acum tare pentru a o duce pe Viorica Dăncilă în turul doi. Ar fi singura șansă de redresare a partidului. Și fostul președinte al formațiunii, Adrian Năstase, spune că este necesară reconfigurarea generației de lideri

Schimbarea în bine a liderei PSD a fost pusă pe seama strategiilor lui Miron Mitrea, de aceea vestea înlăturării lui a produs stupoare. De fapt, o sursă politică spune că acesta le-a făcut tuturor nervii praf, că nu a reușit să se adapteze condițiilor din 2019, el acționând tot ca în urmă cu mai bine de un deceniu. A fost un conflict între generații sau, cum se spune la un divorț discret, „nepotrivire de caracter”.

Dușurile reci ajută

Fostul președinte al PSD Adrian Năstase spune că nu se implică în campania partidului și că el scrie pe blog ceea ce ar putea să le spună social-democraților. „Ei decid apoi, dacă iau sau nu în considerare ceea ce spun. Oricum, eu merg în teritoriu, văd ce se întâmplă, discut cu oamenii. Chiar ieri (miercuri-n.red.) am fost la Buzău”, a spus Năstase pentru EVZ.

Fostul lider social-democrat a făcut o radiografie scurtă a situației în care se află acum partidul și consideră că, în afară de măsurile pe termen scurt, foștii săi colegi ar trebui să fie preocupați de măsurile pe termen lung. „Generația de lideri trebuie reconfigurată. Este nevoie de tineri, dar care să fie și competenți. Cum vor face asta, e greu de spus. Dar un prim pas ar fi reactivarea Institutului Ovidiu Șincai, a organizației de tineret”, a explicat Adrian Năstase.

El a adăugat că dușurile reci ajută și crede că vor avea efect și asupra partidului. În ceea ce privește candidatura Vioricăi Dăncilă, nu se hazardează să dea un verdict, dar consideră că în acest moment are un avantaj. „Unii dintre candidați au probleme, nu știu dacă cineva le pune piedică sau se împiedică singuri”, a remarcat Năstase.

În ceea ce privește informațiile vehiculate de liberali, potrivit cărora ar exista parlamentari din PSD care vor vota Guvernul Orban, fostul lider spune că el nu înțelege ca într-un partid să existe decizii individuale și crede că dacă s-a hotărât un lucru, că social-democrații nu vor fi nici măcar în sală, atunci așa ar trebui să fie.

În condițiile în care Victor Ponta a anunțat că nu va vota Guvernul, este greu de crezut că vor exista social-democrați, chiar fideli liderului Pro România, care să facă asta, susțin surse politice.