Mircea Geoană: Am deveni o ţintă suplimentară pentru Rusia. Ce spune despre rachetele Patriot

Mircea Geoană: Am deveni o ţintă suplimentară pentru Rusia. Ce spune despre rachetele Patriot Mircea Geoană. Sursa foto: Facebook

Invitat la Europa FM, Mircea Geoană a vorbit despre sistemul Patriot și posibilitatea ca acesta să fie împrumutat Ucrainei. Totodată, secretarul general adjunct al NATO a punctat în discursul lui și subiectul alegerilor prezidențiale și dacă există posibilitatea unei posibile candidaturi, în contextul în care liderii politici din România oferă deja confirmări că va fi unul dintre candidații la prezidențiale din acest an.

Mircea Geoană, despre sistemul Patriot pentru Ucraina: „este o decizie pur internă

Mircea Geoană a vorbit despre Sistemul Patriot și cine sunt cei implicați în luarea unei decizii ca unul dintre cele patru sisteme operaționalizate din România să fie împrumutat Ucrainei.

„Este evident că Ucraina are nevoie de sisteme de apărare antirachetă foarte performante. Noi toți, și secretarul general și eu, când ne întâlnim cu liderii aliați facem apel la toți cei care au astfel de sisteme. Patriot în cazul României sau al Poloniei, SAMP/T în cazul Italiei sau al Franței. Și fiecare națiune are tot dreptul să decidă în conformitate cu propriile sale interese dacă vor da răspuns favorabil sau un răspuns nefavorabil acestei solicitări.

Deci, cred că este evident că Ucraina are nevoie de astfel de echipamente moderne. Am discutat și cu producătorul acestor echipamente Patriot pentru a vedea unde sunt și în alte părți ale lumii eventuale baterii care sunt disponibile, dizlocabile și de trimis către Ucraina.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ce se întâmplă la București este o decizie pur internă, nu intervenim noi de la NATO să înclinăm balanța într-o formă sau în cealaltă. Sunt absolut convins că pe lângă climatul preelectoral sau electoral va exista o discuție rațională cu liderii militari români, cu liderii politici români și decizia va fi luată în consecință”.

Mircea Geoană

Sursa foto: Facebook

România, în siguranță, susține Mircea Geoană

Totodată, secretarul general adjunct al NATO a dorit să sublinieze că siguranța României nu ar fi în pericol, în cazul în care s-ar lua o astfel de decizie.

„Acest lucru este evident o pistă de comunicare oblică faţă de subiectul central. Subiectul central este că în România este NATO (...) Deci, decizia de a susţine sau a nu susţine Ucraina cu sisteme Patriot acuma este legată de faptul dacă un stat aliat (...) consideră că dislocarea unui astfel de echipament creează o vulnerabilitate pentru protecţia spaţiului propriu naţional. Este o conversaţie absolut raţională şi legitimă, dar în niciun caz faptul că România ar trimite (...) mai mult suport pentru Ucraina, am deveni o ţintă suplimentară pentru Rusia. Nu”, a spus secretarul general adjunct al Alianței”, a mai declarat Mircea Geoană la Europa FM.

Ce hotărâre a luat pentru prezidențiale

În urma comentariilor din ultimele zile făcute de Marcel Ciolacu, referitoare la posibila candidatură a lui Mircea Geoană la prezidențiale, acesta din urmă a punctat că momentan trebuie să își încheie sarcinile pe care le are de îndeplinit în funcția actuală. Totodată a spus că niciodată nu a amestecat funcția din prezent și viitorul său politic.

„Faptul că un lider politic important la nivel NATO sau național își face treaba serios cum o fac aici la NATO nicio secundă nu a amestecat cele două paliere. Am o treabă de făcut la NATO suntem o echipă care pregătește un summit decisiv pentru viitorul alianței, nu amestecăm lucrurile deloc. Dacă cineva consideră că aparițiile mele publice indică și altceva asta e problema dânșilor, nu este problema mea. (...)

Să se relaxeze pentru că atunci când mă voi hotărî o voi face explicit, oficial și neechivoc, iar până atunci am o treabă de făcut la NATO pe care o voi face fără abnegație și cu aceeași energie cu care am făcut-o în ultimii cinci ani de zile”.

Totodată, Mircea Geoană a precizat că politica extrernă nu are o influență asupra politicii interne și că românii vor fi cei care își vor alege viitorul conducător.

„Nu cineva de afară decide pe cine vor alege românii. E o decizie pe care pe aceștia au toată libertatea să o facă. Ideea că există binecuvântări de afară sau că există forme subterane de susținere acest lucru efectiv nu corespunde realității. Că cineva e mai cunoscut, apreciat, influent, că face dintr-o echipă de leadership global, acest lucru este evident, dar vreau să descurajez și nu sunt puțini care consideră că destinul României se hotărăște de afară. România este influențată de ce se întâmplă în lume și în mod evident românii și româncele vor vota”.