Ciolacu, convins că Geoană va candida. Calendarul alegerilor nu va fi modificat

Ciolacu, convins că Geoană va candida. Calendarul alegerilor nu va fi modificat Mircea Geoană Sursa Foto - Facebook

Mircea Geoană va candida la alegerile prezidențiale din acest an, este convingerea lui Marcel Ciolacu, președintele PSD. Secretarul general adjunct al NATO este dat favorit de mai multe sondaje de opinie.

Marcel Ciolacu a comentat situația secretarului general adjunct al NATO. El s-a arătat convins că Geoană își va depune candidatura ca independent la prezidențiale. Acest lucru, crede el, se va întâmpla indiferent când vor fi alegerile.

Mircea Geoană dă fiori coaliției

Premierul Marcel Ciolacu susține că nu a modificat calendarul alegerilor prezidențiale de teama candidaturii lui Mircea Geoană. Motivul pentru care calendarul alegerilor prezidențiale a fost schimbat nu a fost niciodată explicat suficient. În spațiul public au apărut mai multe speculații pe acest subiect. Una dintre ele se referă la posibilitatea ca actualul președinte, Klaus Iohannis să preia o funcție la nivel internațional.

În acest caz, locul său la Cotroceni, până la finalul mandatului ar fi luat de președintele Senatului, Nicolae Ciucă. Or, ca interimar, până la finalul anului, politicianul PNL ar fi avut vreme să-și întărească imaginea de prezidențiabili. Astfel ar fi obținut un avantaj la alegerile pentru Cotroceni. Fiind devansate, în septembrie, interimatul lui Ciucă, la Cotroceni, va conta mai puțin în calculele electorale.

Ne puteți urmări și pe Google News

O altă speculație are în vedere candidatura lui Mircea Geoană. Actualul secretar general adjunct al NATO își încheie mandatul la jumătatea lunii octombrie. Dacă alegerile prezidențiale s-ar fi ținut la termen, el ar fi putut candida după ce și-ar fi încheiat job-ul la Bruxelles. Dacă alegerile sunt programate pentru luna septembrie, ar putea fi nevoit să demisioneze de la NATO.

O candidatură a lui Mircea Geoană, chiar ca independent. încurcă destul mult socotelile PSD și PNL. Liderii celor două formațiuni, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, vizează funcția de președinte pentru ei. Iar sondajele arată că oficialul NATO este preferatul românilor pentru acest post, chiar ca independent.

Marcel Ciolacu

Sursa foto: Gov.ro

Ciolacu se jură că nu-i pune piedici lui Geoană

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, susține că nu a modificat calendarul pentru alegerile prezidențiale de teama lui Mircea Geoană. El s-a arătat convins că oficialul de la Bruxelles va candida, indiferent de data alegerilor. Ciolacu este de părere că Geoană va demisiona pentru a participa la alegerile din luna septembrie.

„Doamne fereşte, nu. Eu am fost ferm convins de la început că domnul Mircea Geoană va candida. Şi va candida (...) Poate să-şi dea demisia de unde este. Nu ştiu. Nu-i fac eu programul. Dar eu vă spun că domnul Geoană va candida cu certitudine, că sunt în septembrie, că sunt în decembrie, cu certitudine domnia sa va candida”, a declarat Marcel Ciolacu.

În acest context, premierul PSD a ținut să mai lămurească o problemă, cea legată de readucerea calendarului electoral pentru prezidențiale, la forma inițială. Marcel Ciolacu a declarat că nu se pune problema să se adopte un alt calendar care să mute alegerile pentru Cotroceni în decembrie.

„Nu, nu. Avem o decizie în coaliţie că alegerile sunt pe 15 şi pe 29 septembrie. Şi nu se modifică aceste lucruri în funcţie de rezultatele din iunie. Ar fi o ipocrizie din partea mea, ţinând cont că ocup funcţia de prim-ministru. Cu adevărat, atunci aş interveni să caut soluţii în funcţie de rezultate”, a mai spus Ciolacu.

Alegeri europarlamentare

Sursa foto: Arhiva EVZ

Mircea Geoană, favorit în sondaje

Alegerile prezidențiale din acest an, 2024, au fost devansate pentru luna septembrie prin lege. Actul normativ a stabilit ca primul tur să se desfășoare pe 15 septembrie, iar turul al doilea pe 29 septembrie.

Chiar dacă nu și-a anunțat oficial candidatura, Mircea Geoană este favorit în sondaje pentru alegerile prezidențiale. O cercetare sociologică INSCOP, dată publicității în aprilie arată că, în primul tur, ca independent, oficialul NATO ar obține cel mai mare scor, 26%. El s-ar confrunta, în turul al doilea, decisiv, cu Marcel Ciolacu, reprezentantul PSD. Premierul ar strânge 24% din voturi, conform INSCOP.

În turul al doilea, Mircea Geoană ar scoate un scor de 61% în fața lui Marcel Ciolacu. Secretarul general al NATO ar fi favorit și în cazul în care ar canddia contra Laurei Codruței Kovesi, pe care ar învinge-o cu 66% și a lui George Simion. Pe acesta din urmă l-ar surclasa cu 75% din voturi.

În cazul în care turul al doilea s-ar disputa între Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, cel dintâi ar câștiga cu 63% din voturi.