Evenimentul Zilei > Politica > Ministrul Sănătății face anunțul zilei. Fără achiziții directe în spitale. Adio aranjamente
Ministrul Sănătății face anunțul zilei. Fără achiziții directe în spitale. Adio aranjamente

Ministrul Sănătății face anunțul zilei. Fără achiziții directe în spitale. Adio aranjamente

Ministrul Sănătăţii a dat detalii despre noua ordonanță de urgență care reglementează statutul Consiliilor de administrație ale spitatelor. Acestea vor putea solicita audit extern.

Fără achiziții directe în spitale! Consiliile de Administraţie ale spitalelor vor putea să ceară audit extern. De asemenea, va trebuie aprobată fiecare achiziție directă de peste 50.000 de lei, a declarat, vineri, la Parlament, ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, citat de Agerpres.

Pentru prima dată, Consiliile de Administrație ale spitalelor vor putea cere un audit extern

„Avem o ordonanţă de urgenţă care a permis pentru prima dată în România Consiliilor de Administraţie ale spitalelor şi asta este specificat de data asta foarte clar în lege, să ceară un audit. Să ceară un audit extern la nivelul spitalului. Asta este o noutate. Probabil că a apărut ordonanţa de urgenţă în Monitorul Oficial. (…) Asta înseamnă că, tocmai pentru că nu putem să controlăm totul, sute de spitale de la nivel central, consiliile de administraţie vor trebui responsabilizate. În acest moment de multe ori sunt pur formale. Responsabilizarea asta vine cu cel puţin două măsuri începând de ieri.

Unu – pot contracta audit extern, firme de audit extern pentru a evalua ce s-a întâmplat cu adevărat, ce a făcut managementul respectiv Consiliul Director în spitale; şi doi – Consiliul de Administraţie va aproba fiecare cheltuială, fiecare achiziţie directă de peste 50.000 de lei. Asta înseamnă că nu vom mai avea achiziţii directe. Nu vom mai avea aranjamente pe care le face managerul de spital cu cineva din consiliul director, cu o companie sau alta, netrecând prin licitație, netrecând prin niciun proces de transparenţă”, a explicat Voiculescu.

Voiculescu: Nu sunt mulţumit cu capacitatea de control. Evident că lucrurile trebuie schimbate

Demnitarul a specificat că nu este mulţumit de capacitatea din prezent a Corpului de control al ministerului pe care îl conduce.

„Avem un corp de control unde oamenii se numără pe degete. Avem un birou de audit. Uitându-mă pe ultimele rapoarte de audit, pare că trăim undeva în Elveţia. Pare că suntem foarte bine, nu există probleme în spitale. Nu sunt mulţumit cu capacitatea de control al MS din acest moment. Acelaşi probleme le avem la CNAS, la Agenţia Naţională a Medicamentului. Nu sunt mulţumit cu capacitatea de control. Evident că lucrurile trebuie schimbate. Pe de o parte, trebuie să avem mai multă transparenţă şi capacitatea de a digitaliza tot ce poate fi digitalizat pentru că numai aşa poţi să vezi ce se întâmplă cu adevărat în sistem”, a mai susţinut Vlad Voiculescu.