Ministrul de Externe din Republica Moldova, reacție după ce Ilan Șor a primit cetățenie rusă

Ministrul de Externe din Republica Moldova, reacție după ce Ilan Șor a primit cetățenie rusă Mihai Popșoi, ministrul de Externe din Republica Moldova. Sursa Foto -Facebook

Mihai Popșoi, ministrul de Externe din Republica Moldova, a vorbit despre un alt gest de sfidare al Rusiei. Țară care îi acordă cetățenia condamnatului fugar Ilan Șor. Un pion și un factor de destabilizare folosit de Kremlin în Basarabia.

Liderul diplomației de la Chișinău a fost întrebat cum comentează decizia Moscovei de a-i acorda cetățenia Federației Ruse condamnatului Ilan Șor. Demnitarul a precizat că rușii „au politica lor suverană de acordare a cetățeniilor”.

„Cât privește decizia Rusiei de a-i oferi cetățenie liderului grupării criminale Șor, îi privește. Ei au politica lor suverană de acordare a cetățeniilor, noi avem politica noastră suverană de acordare a cetățeniilor și vom continua să acordăm cetățenie tuturor celor care vom considera că aduc valoare R. Moldova.

Șeful diplomației din Republica Moldova, reacție față de gestul de sfidare al Rusiei

Dacă ei consideră că un lider al unei grupări criminale organizate, care are dosare penale, e condamnat la 15 ani de închisoare de Curtea de Apel din Republica Moldova, se află sub sancțiuni internaționale, le aduce plusvaloare lor, să fie sănătoși”, a afirmat Mihai Popșoi.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ilan Șor a fugit din Basarabia în iunie 2019 și a fost dat în urmărire internațională de autorități. Până la începutul acestui an pionul Kremlinului a locuit în Israel, după care a plecat la Moscova. Șor a anunțat, la mijlocul acestei luni că a obținut pașaport rusesc.

Ilan Șor a fost condamnat definitiv, la data de 13 aprilie 2023, la 15 ani de închisoare, în penitenciar de tip închis, cu privarea de dreptul de a ocupa funcții in sistemul bancar pe termen de 5 ani, fiind găsit vinovat de escrocherie în proporții deosebit de mari în dosarul legat de frauda bancară din R. Moldova.

Potrivit deciziei Curții de Apel Chișinău, el urmează să restituie statului peste 5,2 miliarde de lei, bani proveniți din frauda bancară, conform ziarulnational.md.