Evenimentul Zilei > Politica > Ministrul Daea, prigonit de Orban. Miorița este în pericol
Ministrul Daea, prigonit de Orban. Miorița este în pericol

Ministrul Daea, prigonit de Orban. Miorița este în pericol

Fatalismul transmis de balada populară Miorița intră în subconștientul copilului și îl împiedică să evolueze, crede liderul PNL Ludovic Orban care susține scoaterea poeziei din programa școlară.

„Avem o poezie, Miorița. Am auzit cererea de a fi scoasă din programa școlară. O susțin, vă spun sincer. Nu numai fatalismul care există, ci faptul că un om, deși este înștiințat că urmează să i se întâmple ceva rău și nu face nimic, mai sunt și alte lucruri care nu cad bine (..) Sunt niște chestiuni acolo, care intră în subconștientul copilului care învață această poezie, că așa era…acum probabil nu se mai învață poezia, dar pe vremea noastră trebuia să  învățăm poezia, care într-un fel reflectă o mentalitate care este contrară unei societăți care trebuie să evolueze, care trebuie să se dezvolte, care trebuie să bată cărări nebătute, care trebuie să recupereze un decalaj pe care l-a moștenit, nu din cauza noastră, ci pentru că România când era pe punctul de a exploda și de a deveni cu adevărat un tigru european, au venit peste noi tancurile sovietice, împotriva voinței noastre și acum a trebuit, după ‘90 să o reluăm de la capăt și trebuie să recuperăm niște decalaje incredibile, care s-au produs în toată perioada asta”, a declarat Ludovic Orban la un eveniment al PNL, „Români care mișcă România”.

Aici, liberalii s-au întâlnit cu oameni de afaceri. Probabil marcat de Miorița, Orban le-a vorbit antreprenorilor despre fatalism, regrete și lipsă de speranță. „Cred că dacă v-aș întreba în particular, dacă nu vă pare așa un pic rău că v-ați apucat de afaceri, poate unii dintre dumneavoastră ați recunoaște că la câte obstacole ați întâlnit, la câtă invidie, la câte probleme pe care nu vi le-ați fi imaginat niciodată că pot să apară în derularea businessului, cred că, așa, un pic de regret aveți”, a spus liderul PNL. După care a avut o abordare de Dreapta: „Sigur că omul când se apucă de afaceri nu se apucă neapărat de afaceri  dintr-o tendință generoasă de a da de lucru la alți oameni. Se apucă de afaceri pentru că poate vrea să câștige mai bine sau poate că nu vrea să aibă șefi deasupra lui. Sunt mulți oameni care se apucă de afaceri pentru că nu le place să aibă șefi deasupra lor, să lucreze la alții. Numai când te apuci și faci afaceri îți dai seama că dacă ești angajat într-o firmă, probabil ai un șef sau doi șefi, pe când, în momentul în care ești antreprenor  îți devine șef și cel de la poliția comunitară, care vine să te controleze, îți devine șef și cel de la ANAF, îți devine șef și cel de la Protecția Consumatorului, îți devine șef și mai știu eu, cel de la Direcția Sanitar Veterinară, dacă ai domenii în asta”, a explicat Orban.

Politicianul, folosind metafora vacii care dă lapte, a spus că sunt prea multe controale pe capul oamenilor de afaceri. „Eu cred că în România avem cel mai mare număr de entități care se ocupă cu controale, că asta e activitatea de bază. În România se controlează. Eu vă spun sincer, eu nu am auzit prin alte țări, că îi întreb pe tot felul de oameni de afaceri, la voi vin așa peste voi când li se năzare, tot felul de funcționari care vin să vă controleze pe voi? Și îmi spun ca nu există așa ceva. Cum să existe așa ceva? Sigur, probabil e un control de fond care se face periodic, iar o firmă care își plătește taxele și impozitele, o firmă care se derulează în cadrul legal nu e deranjată de nimeni, dimpotrivă, fiscul german, fiscul american sunt mai degrabă consultanți fiscali pentru firme, multe din firme aflate în dificultate, pentru că ei au minte să își dea seama că nu rezolvi nimic dacă omori vaca, dacă are o perioadă când nu poate să dea lapte, dimpotrivă trebuie să ajuți ca să poată să dea lapte în continuare”, a conchis acesta.