Evenimentul Zilei > Social > Ministerul Educației face un nou anunț. „Nu se poate îngrădi accesul elevilor la procesul educativ”
Ministerul Educației face un nou anunț. „Nu se poate îngrădi accesul elevilor la procesul educativ”

Ministerul Educației face un nou anunț. „Nu se poate îngrădi accesul elevilor la procesul educativ”

Ministerul Educației anunță că declarațiile pentru școala online și semnarea lor de către părinți nu pot limita sau îngrădi accesul elevilor la ore. Școlile din România sunt obligate să organizeze cursurile online pentru toți elevii, indiferent dacă părinții semnează sau nu declarațiile cerute de către Ministerul Educației.

„În contextul situației epidemiologice prezente, pentru organizarea eficientă a procesului educațional în sistem online, vă comunicăm că nedepunderea/nesemnarea declarațiilor transmise anterior, în completarea prevederilor Metodologiei-cadru (conform OMEC nr 5545/2020), nu pot limita sau îngrădi accesul elevilor la procesul instructiv-educativ desfășurat în mediul online sincron și asincron”, a transmis Ministerul pe edu.ro.

Unii elevi nu au fost primiți la ore

Precizarea Ministerului vine după ce părinții au semnalat mai multe cazuri în care elevii nu au fost primiți la orele online de către profesori pe motiv că părinții nu au semnat sau depus declarația la școală. Pe 27 octombrie Ministerul Educației a trimis școlilor două declarații pe propria răspundere, pe care să le semneze părinții, elevii și profesorii. În acele formulare, atât cadrele didactice, cât și elevii și părinții „se obligau” să nu înregistreze sau distribuie orele online și să ia toate măsurile pentru a preveni astfel de acțiuni.

Declarația pentru elevi și părinți invoca două articole din Legea Educației și Ordinul 5545/2020 al ministrului Educației, precum și Codul Penal.

Părinții vor eliminarea declarației

Pe 12 noiembrie Federația Națională a Asociațiilor de Părinți a solicitat printr-o cerere oficială Ministerului Educației eliminarea acestor declarații pe propria răspundere pentru părinți, arătând că încalcă dreptul la educație al elevilor.

“Având în vedere practica existentă la nivelul unor unități de învățământ prin care profesorii și unitățile de învățământ interzic accesul elevilor la platformele digitale (orele online) în lipsa semnării de către părinți a unei declarații pe proprie răspundere cu privire la obligația de a nu înregistra orele ținute online. Părintele nu poate fi obligat să își asume, prin înscris sub semnătură privată, obligația generală de respectare a legii. Și dreptul acestuia, de a asigura copilului său o dezvoltare armonioasă și pregătire școlară, este încălcat. Pentru ipoteza încălcării legii, atât elevul cât și părintele pot răspunde conform legii”, se arată în solicitarea părinților.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.