Evenimentul ZileiActualitateMilioane de români, loviți în plin chiar înainte de sărbători. Ce se întâmplă cu banii promiși

Milioane de români, loviți în plin chiar înainte de sărbători. Ce se întâmplă cu banii promiși

Milioane de români, loviți în plin chiar înainte de sărbători. Ce se întâmplă cu banii promiși
Coaliția de guvernare PSD – PNL – UDMR are vești proaste, pe final de an, pentru pensionarii cu venituri mici.

Guvernanții s-au răzgândit și nu mai sunt dispuși să-și țină promisiunile făcute, în urmă cu doar câteva zile, pensionarilor cu venituri reduse. Astfel, un ajutor pe care ministrul PSD, al Muncii, Marius Budăi îl anunța, la preluarea mandatului, pentru toată lumea, va fi acordat diferențiat. Este vorba despre cea de-a 13-a pensie ce urmează să fie plătită, în ianuare, celor cu venituri mai mici de 1.600 de lei.

Conform ultimelor informații prezentate de Antena 3, ajutorul de 1.200 de lei pe care urmau să-l primească toți pensionarii cu pensii mici, în luna ianuarie, va fi acordat diferențiat. Vor beneficia de 1.200 de lei doar cei care au pensii mai mici sau egale cu 1.000 de lei pe lună.

Pentru ceilalți pensionari, care depășesc această sumă, valoarea ajutorului acordat de guvern va scădea, după cum precizează sursa citată. Pe cale de consecință, cei care primesc o pensie de 1.600 de lei vor beneficia, în luna ianuarie, de un ajutor în cuantum de doar 600 de lei. Adica jumătate din ceea ce promitea ministrul Marius Budăi.

Sursa foto: EVZ

Promisiunile PSD din luna noiembrie

Noul ministru al muncii, Marius Budăi susținea, în timpul negocierilor pentru formarea coaliției PSD – PNL – UDMR, că introducerea unui ajutor de 1.200 de lei pentru toți cei care au pensii mai mici de 1.600 de lei, este un lucru bun.

„Acest proiect mi se pare extrem de bun. L-am negociat în momentul în care am discutat pachetul social, eu sunt extrem de mulţumit de pachetul social care a ieşit din negocieri. Până la urmă, la întâlnirile politice, Marcel Ciolacu a reuşit să impună în gândirea social democrată şi iată că gândim ca începând din prima lună de guvernare, de la 1 ianuarie, să încercăm să rezolvăm din problemele apărute din cauza valului de scumpiri apărute din ultimul timp.

Vine această sumă de 1.200 de lei pentru pensiile cuprinse între 1.000 şi 1.600 lei, vin pentru pensionarii care au pensia minimă, adică 800 lei, vor primi câte 200 lei în fiecare lună de acum încolo, deci pensia minimă practic se va majora cu 200 lei, de la 800 la 1.000 lei”, promitea ministrul PSD, în luna noiembrie.

sursa foto. EVZ

Cîți pensionari primesc 1.600 de lei

În acest moment, în România sunt în jur de 5 milioane de pensionari care încasează o pensie medie de 1.661 de lei pe lună.

Începând cu 1 ianuarie, valoarea pensiilor ar trebui să fie majorată cu încă 10%, conform reglementărilor în vigoare. De la începutul anului 2022, punctul de pensie va crește de la 1.442 de lei la 1.586 de lei. Iar pensia minimă va fi majorată de 800 la 1.000 de lei.

Marius Budăi a semnat OUG de majorare a pensiilor

Ministrul Marius Budăi, a anunțat miercuri că a semnat ordonanța de urgență care prevede majorarea pensiilor. Documentul a fost trimis spre avizare către Consiliul Economic și Social, urmând să intre pe ordinea de zi a ședinței de guvern de miercuri.

Cu acest prilej, Marius Budăi a precizat că a semnat și documentul prin care vor fi crescute alocațiile pentru copii și cel care stabilește acordarea celei de-a 13-a indemnizații pentru persoanele cu dizabilități.

„Am semnat OUG pentru majorarea punctului de pensie și a indemnizației sociale. Ea a plecat pe circuit, pentru avizările interministeriale. Trebuie să treacă și prin CES, deși avizul e consultativ. Miercuri cred că va fi adoptată ordonanță.

Am semnat OUG de mărire a alocațiilor și de a da a 13-a indemnizație pentru persoanele cu dizabilități. Trebuie să parcurgă același traseu”, a spus Marius Budăi la România TV.

 

 

 


Accesează: