Evenimentul Zilei > Politica > Marea cerere făcută de PSD pentru a intra la guvernare. Klaus Iohannis ar putea să devină un simplu ornament
Marea cerere făcută de PSD pentru a intra la guvernare. Klaus Iohannis ar putea să devină un simplu ornament

Marea cerere făcută de PSD pentru a intra la guvernare. Klaus Iohannis ar putea să devină un simplu ornament

Ședințele interne din cadrul PSD și PNL vor continua și astăzi, iar social-democrații au făcut o solicitare extrem de importantă, care vizează Constituția României.

O zi ce poate fi decisivă, luni, 8 noiembrie, în privința viitorului politic al României. Liderii PNL și PSD vor decide dacă au de gând să se alieze pentru a intra la guvernare. Liberalii ar mai merge pe o pistă, cea a refacerii colaborării cu USR. După ședința de astăzi se va lua o decizie, iar cei de la PNL vor merge la Palatul Cotroceni pentru a discuta cu președintele Klaus Iohannis.

Cea mai importantă cerere făcută de PSD către cei de la PNL

Și PSD va susține o ședință, de la ora 11.00. Din primele informații, se pare că social-democrații nu vor decide astăzi dacă vor intra la guvernare, pentru că trebuie să aștepte întâi decizia celor de la Partidul Național Liberal. Social-democrații vor discuta însă în ședință despre începerea negocierilor cu PNL, pentru că, în ciuda faptului că au avut până acum mai multe ședințe, nu s-a discutat nimic concret despre acest subiect și nici despre împărțirea portofoliilor, după cum anunță Antena 3.

Cei de la PNL se vor reuni diseară, de la ora 19.00, iar prezența este obligatorie. Sunt mult mai mulți lideri județeni PNL care își doresc o alianță cu PSD. Florin Cîțu, președintele PNL, nu se mai poate opune și trebuie să fie de acord și variana Nicolae Ciucă – premier, mai menționează sursa citată.

Cei de la PSD ar fi și ei de acord cu această variantă de șef al Executivului. Social-democrații vor modificarea Constituției României, motiv pentru care atât PSD cât și PNL își doresc o alianță cu UDMR, pentru a avea o majoritate mult mai confortabilă, o majoritate necesară pentru a modifica Constituția.

Ce își doresc social-democrații începând din 2024

PSD ar vrea să fie schimbată forma de guvernământ. Social-democrații nu mai vor, începând cu anul 2024, o republică semi-prezidențială, în care președintele să aibă putere mare, ci își doresc o republică parlamentară. Ei cer și un acord scris, pe această temă, din partea PNL și UDMR.

Pe de altă parte, se pare că Florin Cîțu ar putea să fie învestit sef al Senatului României