Evenimentul Zilei > Politica > Mesajul președintelui, de Ziua Minorităţilor Naţionale: „România recunoaşte importanţa unităţii în diversitate”
Mesajul președintelui, de Ziua Minorităţilor Naţionale: „România recunoaşte importanţa unităţii în diversitate”

Mesajul președintelui, de Ziua Minorităţilor Naţionale: „România recunoaşte importanţa unităţii în diversitate”

Cu prilejul Zilei Minorităţilor Naţionale, președintele Iohannis a transmis un mesaj prin care a subliniat că statul român recunoaşte importanţa unităţii în diversitate și a bogăţiei spirituale rezultate din coexistenţa istorică.

Mesajul preşedintelui Klaus Iohannis, transmis de Zilei Minorităţilor Naţionale din România, reliefează faptul că este esenţial ca toate forţele politice responsabile să înţeleagă necesitatea eliminării „discursului urii, a agendei şovine şi extremiste”.

În mesajul prezentat de consilierul prezidenţial Sergiu Nistor în cadrul evenimentului „Ziua Minorităţilor Naţionale – Contribuţii la cunoaşterea patrimoniului etnologic al minorităţilor naţionale”, organizat online de Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”.”Onorăm, şeful statului punctează „rolul esenţial pe care toate minorităţile naţionale îl ocupă în societatea, în istoria şi în proiectele viitoare ale ţării noastre”.

În mesajul adresat minorităților, preşedintele Iohannis subliniază că „România, în deplin acord cu valorile marii familii europene din care face parte, recunoaşte importanţa unităţii în diversitate, a bogăţiei spirituale rezultate deopotrivă din coexistenţa istorică, din respectul reciproc, cât şi din angajamentul actual pentru protejarea drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, etnice, religioase şi lingvistice”.

„Ne vom putea bucura de prosperitatea şi armonia socială pe care cu toţii ni le dorim doar prin contribuţia valoroasă a fiecăreia dintre minorităţile naţionale. Sunt convins că vom reuşi în acest demers, aşa cum tot împreună am construit parcursul democratic şi pro-occidental al unei Românii moderne, un stat de drept consolidat, bazat pe respectarea drepturilor omului”, a punctat șeful statului.

„Toate forţele politice să înţeleagă necesitatea eliminării discursului urii”

„Este esenţial ca toate forţele politice responsabile să înţeleagă necesitatea eliminării discursului urii, a agendei şovine şi extremiste, iar eforturile tuturor să se concentreze pe obţinerea cât mai multor beneficii pentru români, ca urmare a apartenenţei la o Uniune Europeană a securităţii şi prosperităţii, eliberată de spectrul intoleranţei şi xenofobiei!”, mai precizează Iohannis în mesajul său.

”De Ziua Minorităţilor Naţionale, vă urez tuturor prosperitate şi multă sănătate!”, a afirmat președintele în finalul mesajului său.

În fiecare an, la data de 18 decembrie este sărbătorită Ziua minorităţilor naţionale din România. La 18 decembrie 1992 a fost adoptată, prin Rezoluţie a Adunării Generale a ONU, „Declaraţia cu privire la drepturile persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, etnice, religioase şi lingvistice”, se arată pe site-ul Departamentului pentru Relaţii Interetnice. România s-a raliat acestui demers internaţional prin aprobarea HG nr. 881/1998.

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.