Evenimentul Zilei > International > Mesajul lui Vladimir Putin pentru Kim Jong Un. Rusia vrea „cooperarea strategică şi tactică, sprijinul şi solidaritatea”
Mesajul lui Vladimir Putin pentru Kim Jong Un. Rusia vrea „cooperarea strategică şi tactică, sprijinul şi solidaritatea”

Mesajul lui Vladimir Putin pentru Kim Jong Un. Rusia vrea „cooperarea strategică şi tactică, sprijinul şi solidaritatea”

Preşedintele rus Vladimir Putin l-a anunțat pe Kim Jong Un că își dorește extinderea relațiilor bilaterale dintre cele două țări. Rusia cere și sprijinul liderului nord-coreean.

Preşedintele rus Vladimir Putin i-a transmis printr-o scrisoare lui Kim Jong Un că cele două ţări îşi vor „extinde relaţiile bilaterale cuprinzătoare şi constructive prin eforturi comune”. Mesajul a venit cu ocazia sărbătoririi zilei eliberării Coreei de Nord.

Putin consideră că relațiile dintre cele două țări vor duce la consolidarea securităţii şi a stabilităţii în peninsula coreeană şi în regiunea Asiei de Nord-Est. Liderul nord-coreean i-a trimis o scrisoare preşedintelui rus în care îi comunică că prietenia ruso-coreeană a început în cel de-al doilea război mondial odată cu victoria asupra Japoniei.

„Cooperarea strategică şi tactică, sprijinul şi solidaritatea” dintre cele două ţări a atins de atunci un nou nivel în eforturile comune de a se opune ameninţărilor şi provocărilor din partea forţelor militare ostile, a spus Kim în scrisoare sa. Acesta s-ar fi referit la Statele Unite şi la aliaţii săi.

Sursa: arhiva EVZ

Kim Jong-un se aliază cu Putin

Kim Jong Un consideră că această cooperare va creşte pe baza unui acord semnat în 2019, când s-a văzut cu Vladimir Putin.

Coreea de Nord a recunoscut în iulie drept state independente cele două republici separatiste din estul Ucrainei susţinute de Rusia, iar oficialii au considerat o idee bună ca muncitorii nord-coreeni să fie trimişi în aceste zone pentru a ajuta în domeniul construcţiilor sau ca forţă de muncă în alte sectoare.

Ucraina, țara aflată în război cu Rusia, a rupt imediat relaţiile cu regimul de la Phenian după această recunoaştere, potrivit Agerpress.

Kim Jong-un face acuzații dure

În urmă cu câteva zile, Kim Jong-Un, liderul din Coreea de Nord a fost infectat cu COVID-19, iar el a dat vina pe Coreea de Sud pentru focarul din țara sa. Coreea de Sud a respins afirmațiile ca fiind „nefondate”.

Sora liderului nord-coreean a învinuit Coreea de Sud pentru răspândirea virusului în Nord, trimițând pliante anti-Pyongyang peste graniță. „Chiar dacă era grav bolnav de febră mare, nu s-a putut întinde o clipă gândindu-se la oamenii de care trebuia să aibă grijă până la final în fața războiului antiepidemic”, a spus aceasta.