Evenimentul Zilei > International > Vladimir Putin, un maestru în ascunderea averii. Liudmila, fosta soţie, se scaldă în milioane de dolari şi proprietăți luxoase
Vladimir Putin, un maestru în ascunderea averii. Liudmila, fosta soţie, se scaldă în milioane de dolari şi proprietăți luxoase

Vladimir Putin, un maestru în ascunderea averii. Liudmila, fosta soţie, se scaldă în milioane de dolari şi proprietăți luxoase

Cu ochii lumii ațintiți fix pe Vladimir Putin, lumea dorește să afle tot mai multe detalii despre viața secretă a liderului de la Kremlin. Se știe că a divorțat de prima sa soție, Liudmila Shkrebneva, dar nu este clar câți bani a primit femeia, după acordul de divorț. Se presupune că a devenit milionară după încheierea căsătoriei. 

În 1983, Vladimir Putin s-a căsătorit cu Liudmila Shkrebneva. În acest moment al vieții sale, Putin era un agent KGB. Putin a devenit președintele interimar al Rusiei când Elțin și-a dat demisia, iar în 2000 și-a îndeplinit primul mandat prezidențial. Din acel moment, el a fost liderul de facto al Rusiei. În această perioadă, a avut două fete cu soția sa. Cu toate acestea, perechea s-a despărțit în 2008 – iar în 2014 divorțul lor a fost finalizat.

Câţi bani a primit Liudmila după divorț

Conform legii ruse, Liudmila are dreptul la jumătate din salariul lui Putin, care ar putea ajunge la aproximativ 50.000 de dolari pe an. Cu toate acestea, este posibil să fi primit și anumite active ca parte a procesului de împărțire a proprietății.

Pentru a determina întinderea adevărată a înțelegerii divorțului, trebuie să stabilim întinderea adevărată a bogăției lui Putin – și aceasta nu este o sarcină ușoară. În 2007, averea oficială a lui Putin a fost raportată la doar 280.000 de dolari în fonduri plus un apartament în Sankt Petersburg. Dar acest lucru pare extrem de puţin – mai ales dacă luați în considerare faptul că Putin poartă în mod regulat ceasuri de mână care aparent valorează de șase ori salariul anual.

Există zvonuri că adevărata bogăție a lui Putin este de miliarde datorită participațiilor la diferite companii rusești. CIA a concluzionat odată că valoarea sa netă este probabil în jur de 40 de miliarde de dolari. Panama Papers a sugerat, de asemenea, că Putin deținea companii offshore cu o avere netă de cel puțin 2 miliarde de dolari.

Putin, un maestru în ascunderea averii

Nu există nicio îndoială că Putin este un maestru în ascunderea bunurilor. Acest lucru a făcut ca procesul de divizare a proprietății să fie incredibil de dificil pentru Liudmila, deoarece e posibil să nu fi fost capabilă să descopere diferitele conturi bancare și alte active deținute de Putin.

Cu alte cuvinte, posibilitatea ca ea să fi ieşit din căsnicia cu Putin cu o înțelegere echitabilă chiar și de la distanță care se apropie de 50% este incredibil de mică. Dacă CIA nici măcar nu-și poate da seama câți bani valorează acest bărbat, probabil că nici propria lui soție nu a avut prea mult succes. Şi totuși, fosta soţie a lui Putin se scaldă în milioane de dolari.

Liudmila intrat din nou în atenția presei

Averea impresionantă a acesteia a făcut-o să devină una dintre cele mai bogate persoane din jurul lui Putin. Se presupune că Liudmila a obținut o avere colosală după divorțul de Vladimir Putin. Deşi informațiile oficiale arată că deține un mic apartament din Sankt Petersburg și o remorcă Skif, în realitate, lucrurile sunt diferite.

Fosta soţie a lui Putin a primit postul de șefă a „Centrului pentru Dezvoltarea Limbii Ruse”, moment în care a încasat milioane de euro. Apoi, Vladimir Putin i-a oferit o afacere profitabilă prin care Liudmila le oferă credite tuturor rușilor.

Despărțirea de Vladimir Putin i-ar fi adus Liudmilei 1 miliard de dolari din partea Kremlinului pentru a păstra tăcerea cu privire la activitățile pe care le întreprinde liderul politic.

Liudmila deține mai multe proprietăți în Franţa, Elveţia şi Spania

Presa occidentală a descoperit că fosta soție a lui Vladimir Putin deține și o mulțime de proprietăți de lux pe care le-a achiziționat în țări precum Franța, Elveția și Spania.

Vila din sătucul Anglet, aflată în apropiere de Biarritz, a fost cumpărată în decembrie 2014, la numai şase luni după ce Liudmila şi Vladimir Putin au anunţat public divorțul lor.

De asemenea, vila are 450 de metri pătraţi, patru dormitoare, un living şi sală de servit masa, cu terasă, precum şi un spaţiu pentru biliard. Este înconjurată de un parc privată de 5.000 de metri pătraţi, unde se află o piscină exterioară şi un pavilion de muzică.

„Membrii cercului familiei lui Putin sunt beneficiari ai unui sistem cleptocratic pe care el îl conduce ca un don mafiot, dăruind bogății, locuri de muncă profitabile și vile luxoase. Timp de decenii, puțini au reușit să pătrundă în acea bulă de protecție, dar invazia a schimbat asta”, scrie The New York Times.