Evenimentul Zilei > Actualitate > Scuzele generalului Ciucă, la 31 de ani de la Revoluție: „Fiecare abuz trebuie dovedit și fiecare vinovat trebuie tras la răspundere”
Scuzele generalului Ciucă, la 31 de ani de la Revoluție: „Fiecare abuz trebuie dovedit și fiecare vinovat trebuie tras la răspundere”

Scuzele generalului Ciucă, la 31 de ani de la Revoluție: „Fiecare abuz trebuie dovedit și fiecare vinovat trebuie tras la răspundere”

Premierul interimar și ministrul Apărării Naționale, generalul Nicolae Ciucă, a cerut iertare familiilor celor uciși la Revoluția pentru „greșelile, erorile sau abuzurile” comise atunci de militari.

Premierul interimar și ministrul Apărării Naționale, generalul Nicolae Ciucă, a precizat că, după 31 de ani de la revoluţia din 1989, „sunt încă răni deschise, lacrimi neuscate, suferințe nealinate”.

„Pentru greșelile, erorile sau abuzurile săvârșite de unii dintre angajații Ministerului Apărării Naționale în desfășurarea acelor evenimente, dincolo de răspunderile care au fost sau vor fi stabilite de instanțele judecătorești, este o datorie morală ca noi, cei de acum, să cerem iertare familiilor rămase în suferință în Decembrie 1989 și să îi asigurăm pe toți cei de astăzi și, mai ales, pe cei care vin după noi, că vom face tot ce se va putea pentru ca asemenea situații să nu se mai repete vreodată în istoria României”, a declarat Ciucă într-un mesaj publicat cu ocazia împlinirii a 31 de ani de la declanșarea Revoluției române din decembrie 1989.

Avem datoria morală de a aduce lumina în toate ungherele umbrite sau întunecate care mai există

„În numele celor peste 1.000 de oameni căzuți din sete de libertate, dintre care peste un sfert au fost militari și salariați civili din Ministerul Apărării Naționale, avem datoria morală de a aduce lumina în toate ungherele umbrite sau întunecate care mai există în legătură cu evenimentele de atunci. Este regretabil că, la atâta vreme de la Revoluție, încă nu a fost dus la capăt acest demers. Trebuie să ieșim din logica aruncării răspunderii pe umerii altora. Fiecare instituție implicată în evenimentele dintre 16 și 22 decembrie, dar și după acea dată, trebuie să facă tot ce se poate pentru a clarifica deciziile luate în acele zile și, mai ales, să ajute justiția în stabilirea responsabilităților și consecințelor acestora”, a mai spus generalul Ciucă.

În acest context premierul interimar a subliniat că fiecare abuz trebuie dovedit şi fiecare vinovat trebuie tras la răspundere

„Nu putem judeca acțiunile de atunci, deciziile luate de conducerea comunistă a statului și de conducerea armatei de la acea vreme, după standardele democratice de astăzi, dar este evident că este nevoie, măcar acum, la atâta vreme de la acel Decembrie însângerat, ca fiecare responsabilitate să fie stabilită, fără echivoc, de instanțele de judecată. Fiecare abuz trebuie dovedit și fiecare vinovat trebuie tras la răspundere prin sentințele care vor fi date. Este datoria noastră, a generației actuale de lideri politici și comandanți militari, să facem tot ce ține de noi pentru a face lumină cu privire la fiecare dintre acțiunile personalului MApN soldate, în decembrie 1989, cu pierderi de vieți sau în urma cărora au fost răniți oameni”, a mai spus Nicolae Ciucă în mesaj.