Evenimentul Zilei > International > Merkel a răbufnit: „Eu sunt rea? Graţie austerităţii, grecii îmi mulţumesc”
Merkel a răbufnit: „Eu sunt rea? Graţie austerităţii, grecii îmi mulţumesc”

Merkel a răbufnit: „Eu sunt rea? Graţie austerităţii, grecii îmi mulţumesc”

Angela Merkel s-a declarat extrem de mulţumită de rezultatele Greciei şi Portugaliei care au început să crească din punct de vedere economic datorită măsurilor de austeritate impuse la acea vreme.

„Acum, Grecia şi Potugalia îmi mulţmesc”

Angela Merkel s-a urcat pe scena Congress Hall din Davos cu ocazia World Economic Forum, pentru a susţine că graţie austerităţii, două ţări ca Grecia şi Portugalia au început să crească din punct de vedere economic. Acum, cancelara germană culege roadele revenirii a acestor ţări şi o spune cu multă mândrie.

Merkel a mai declarat: „Ştiu că am fost foarte nepopulară şi că eram zugrăvită drept – Merkel cea rea – dar acum vedem rezultatele: Grecia şi Portugalia s-au refăcut şi încep să crească”.

Prezentarea sa a fost lungă la acest Forum pe pământ elveţian, dedicată în mare parte politicii externe a Germaniei şi a Uniunii Europene, punând mai ales accentul pe Orientul Mijlociu, pe Africa şi în final pe nodul comercial chinez. Cancelara a prezentat şi politicile „green” ale guvernului său. Apoi a anunţat o întâlnire la nivel înalt la Bruxelles cu toate ţările africane pentru lansa un proiect de cerştere economică în aceste zone. A adăugat şi un alt summit (care se va ţine la Leipzig), între UE şi China, pentru a discuta tocmai de „Drumul mătăsii” şi despre politicile comerciale între Vechiul Continent şi statul dragonului.

Astăzi: Întâlnirea Merkel-Erdogan

Astăzi, Angela Merkel va fi la Ankara pentru a-l întâlni pe preşedintele Turciei Erdogan. Anunţul a fost făcut chiar de către preşedinţia turcă într-o notă, potrivit căreia colocviul va aborda în special relaţiile bilaterale şi despre posibilii paşi de întreprins pentru a mări nivelul cooperării. Se va discuta şi despre relaţiile dintre Turcia şi Uniunea Europeană, în patricular despre procesul uniunii vamale şi liberalizarea vizelor în contextul preşedinţiei preşedinţiei germane a Uniunii începând din iulie.

În sfârşit, Merkel şi Erdogan vor discuta despre principalele chestiuni regionale şi internaţionale la ordinea zilei, în special crizele din Siria şi Libia. Apoi, cei doi lideri vor participa  la inaugurarea oficială a unor noi edificii ale Universităţii turco-germane, notează Il Giornale.