Mercenarii lui Evgheni Prigojin, mai activi ca niciodată. S-a aflat unde sunt dislocați

Mercenarii lui Evgheni Prigojin, mai activi ca niciodată. S-a aflat unde sunt dislocați Sursa foto: Twitter

Mercenarii companiei militare private Wagner sunt în prezent dislocați în Siria, Republica Centrafricană (RCA) și Ucraina, slujind în unitatea Akhmat loială liderului cecen Ramzan Kadîrov, a descoperit BBC News Russian.

Mercenarii lui Evgheni Prigojin sunt mai activi ca niciodată

Activitățile mercenarilor din Republica Centrafricană sunt conduse de Pavel Prigojin, fiul decedatului Evheni Prigojin. La sfârșitul lunii octombrie 2023, comandantul unității de forțe speciale cecene Ahmat, Apti Alaudinov, a anunțat că foștii membri Wagner se transferă în cadrul unităților sale și intră în război împotriva Ucrainei.

BBC relatează că mercenarii Wagner din unele țări africane sau alăturat „Afrika Korps”, după ce au semnat contracte cu Ministerul rus al Apărării. Până în vara anului 2024, Republica Centrafricană a fost singura țară în care Grupul Wagner a continuat să funcționeze în formatul său tradițional.

Activele lui Prigozhin au fost moștenite de fiul său, iar Ministerul rus al Apărării lucrează acum cu mercenari din Siria și Africa, unde PMC Wagner este activ de mulți ani.

Ne puteți urmări și pe Google News

Premierul Poloniei: Mercenarii Wagner Group va deveni și mai ...Mercenarii lui Evgheni Prigojin sunt mai activi ca niciodată. Sursa foto: Facebook

Operațiunile mercenarilor sunt coordonate de Pavel Prigojin

Operațiunile mercenarilor din CAR sunt conduse de Pavel Prigojin, fiul lui Evgheni Prigojin, finanțatorul Wagner. „Moscova i-a dat moștenitorului permisiunea de a continua să facă ceea ce a făcut tatăl său în Africa, cu condiția să nu contrazică interesele Rusiei”, spune o sursă care obișnuia să lucreze cu Evgheni Prigojin.

În plus, Apti Alaudinov, comandantul unității de forțe speciale Akhmat, a declarat la sfârșitul lunii octombrie 2023 că foști mercenari Wagner s-au alăturat unităților sale pentru a lupta în Ucraina.

La sfârșitul anului 2023, a devenit cunoscut faptul că Rusia a început să formeze „Afrika Korps”, care trebuia să înlocuiască structurile PMC Wagner, care operează pe continent. În același timp, publicația rusă Vedomosti a scris că gruparea ar trebui să apară în Burkina Faso, Libia, Mali, Republica Centrafricană și Niger. Noua structură va fi subordonată direct Ministerului Apărării și va fi supravegheată de ministrul adjunct al apărării Yunus-Bek Yevkurov.

undefinedMercenarii lui Evgheni Prigojin sunt mai activi ca niciodată. Sursa foto: Wikipedia

Mercenarii sunt prezenți ți în Siria

Prezența mercenarilor PMC Wagner în Siria este cunoscută din 2015. După revolta lui Prigozhin, această țară a fost numită una dintre direcțiile în care participanții săi ar putea merge. Cu toate acestea, acum toți oamenii de acolo sunt controlați de Ministerul rus al Apărării.

Potrivit a doi interlocutori ai serviciului rus BBC, familiarizați cu situația Wagner din Siria, mercenarilor de acolo li s-a oferit să încheie contracte cu Ministerul Apărării. Potrivit unui fost comandant Wagner, oferta care le-a fost prezentată a fost simplă: „Fie vă alăturați  Ministerului Apărării, fie **** *** fie [plecați]”.

Încă o dovadă că mercenarii sunt activi

BBC notează că, potrivit rezultatelor alegerilor prezidențiale din Rusia din martie 2024, se dovedește că, comparativ cu 2021, când au avut loc alegerile pentru Duma de Stat, contingentul rus din Siria a crescut cu 500 de persoane. Publicația sugerează că acest lucru se datorează faptului că mercenarii de acolo s-au alăturat rândurilor armatei ruse prin semnarea contractelor.

Reamintim că pe data de 23 iunie 2023, Evgheni Prigojin, fiind în dezacord cu conducerea politică și militară a Rusiei, a încercat să conducă o rebeliune armată și și-a mutat forțele către orașul rusesc Rostov. O lună mai târziu, pe 23 august, Prigojin și cel mai apropiat ajutor al său, Dmitri Utkin, au fost uciși când o aeronavă Embraer Legacy 600 s-a prăbușit în apropierea satului Kuzhenkino, regiunea Tver, scrie pravda.com.ua.