Evenimentul ZileiEconomieMaster Planul General de Transport va fi aprobat în iunie

Master Planul General de Transport va fi aprobat în iunie

Master Planul General de Transport va fi aprobat în iunie
Guvernul va aproba luna viitoare Master Planul General de Transport, care se va axa pe dezvoltarea proiectelor de infrastructură rutieră, a declarat, astăzi, Dan Costescu, ministrul Transporturilor, în cadrul unei conferințe organizate de către Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR).

„Master Planul General de Transport este prioritatea legislativă a mandatului meu ca ministru. Este un document început cu ceva vreme în urmă și care a încercat să compenseze acea lipsă de strategie și viziune pe care România a experimentat-o în ultima perioadă și cred eu că aceasta a fost una dintre cauzele stării infrastructurii în acest moment. Nu am știut în ce direcție să mergem. Nu am știut să fim consecvenți cu acele programe pe termen scurt care au fost elaborate la un moment dat și am schimbat mereu direcția confundând obiectivele pe termen scurt și cele pe termen lung”, a susținut Costescu, citat de Agerpres.

El a arătat că problemele cele mai mari sunt în cazul infrastructurii rutiere, pe dezvoltarea căreia se va baza Master Planul.

„Cea mai mare parte din acest Master Plan este dedicată infrastructurii rutiere și este normal, pentru că aici avem diferențele cele mai mari față de colegii noștri din Uniunea Europeană și din acest motiv ne vom concentra o mare parte din resursele alocate către acest sector”, a adăugat ministrul.

Potrivit acestuia, Master Planul își propune să statueze un venit constant de 2% din PIB pentru investiții în infrastructura de transport.

Potrivit acestuia, până la orizontul anului 2020 există proiecte de 13,2 miliarde de euro, pentru care sumele sunt deja asigurate.

Costescu a adăugat că majorările salariale și măsurile de relaxare fiscală aprobate la finele anului trecut au privat infrastructura de aceste sume de bani, astfel că Ministerul are variante alternative.

Una dintre aceste surse este Fondul de Mediu, pot fi încasările din rovinietă și alte surse de acest gen.

 


Accesează: