Evenimentul Zilei > Social > Mărturia răscolitoare a unei românce din Italia: „Este un coşmar”
Mărturia răscolitoare a unei românce din Italia: „Este un coşmar”

Mărturia răscolitoare a unei românce din Italia: „Este un coşmar”

La peste un an de la debutul pandemiei, mărturiile terifiante din spitatele groazei, cum erau numite spitalele din Italia, nu s-au terminat.

România este una dintre cele mai mari resurse de cadre medicale care lucrează în spitalele italiene. Ramona Iancu este una dintre acestea, relatează Antena 3. Ea lucrează ca asistentă medicală la o clinică din Italia. De la începutul pandemiei, clinica a devenit centru de tratament pentru bolnavii Covid-19.

În calitate de asistentă medicală pe secție Covid-19, dar şi voluntar de 4 ani la Crucea Roșie, românca a povestit impresiile ei despre cum este să fii în prima linie în lupta cu virusul care a înspăimântat planeta.

”Să vezi frica din ochii pacientului și să te simți efectiv neputincios”

„Lucrez cu bolnavii COVID-19 zi de zi, am avut momente când eu și colegii mei ne-am fi dorit ca totul să fie doar un coșmar, zile pe care nu le doresc la nimeni și niciodată nu mi-aș fi imaginat că o să lucrez cu așa ceva. Să vezi frica din ochii pacientului și să te simți efectiv neputincios.

Nu vă puteți imagina ce înseamnă să te uiți în ochii pacientului și să trebuiască să îl informezi de faptul că i se va pune casca pentru a putea fi ventilat mecanic sau, în cel mai rău caz, informat de faptul că o să trebuiască să fie dus la terapie intensivă și asta când se poate, adică atunci când sunt locuri disponibile”, a povestit românca.

Avertismentul Ramonei: „Mulți dintre noi nu au înțeles nici până acum ce înseamnă acest virus

„Să vezi frica din ochii pacientului și să te simți efectiv neputincios, tot ceea ce îți mai rămâne este doar să îl privești prin vizieră sau să îl atingi cu cele 3 perechi de mănuși pe care le porți ca să îi dai puțin curaj. Mulți dintre noi nu au înțeles nici până acum ce înseamnă acest virus cu adevărat” a povestit Ramona Iancu presei locale.

Ea a lansat şi un apel fierbinte pentru români: să aibă grijă de ei şi să respecte toate măsurile de protecție. „Sfătuiesc oamenii să se spele pe mâini cu apă și săpun, să folosească gelul dezinfectant pe bază de alcool foarte des, să evite contactul strâns păstrând o distanță de un metru, să nu-și atingă ochii, nasul și gura cu mâinile, să evite strângerile de mână și îmbrățișările, locurile aglomerate și, cel mai important, să poarte masca”, a recomandat Ramona.

Sâmbătă, 3 aprilie, Crucea Roșie Italiană organizează la Serravalle Scrivia (Piemont) un centru mobil de testare rapidă pentru detectarea virusului SARS-CoV-2. Toți cei care doresc vor putea să își facă un test rapid pentru COVID, în cadrul centrului care va fi administrat de asistenta româncă Ramona Iancu.

Sursa: Antena 3