Marius Budăi aduce lămuriri despre pensiile românilor. Ce se întâmplă cu pilonul 2

Marius Budăi aduce lămuriri despre pensiile românilor. Ce se întâmplă cu pilonul 2 Sursa: Facebook/ Marius Constantin Budăi

Marius Budăi a făcut noi anunțuri despre pensiile românilor. Ministrul Muncii a adus explicații despre zvonurile potrivit cărora s-ar pregăti naționalizarea pilonului II de pensii.

Marius Budăi, ministrul Muncii, a oferit câteva precizări după declarațiile care vizau planul conceput la Ministerul Finanțelor pentru naționalizarea pilonului 2, o idee mai veche a diferitelor guverne.

Ministrul Muncii susține că partidele din coaliția de guvernare nu au discutat până acum despre naționalizarea pilonului 2 de pensii. Totuși, el a spus că există un deficit egal cu contribuția la bugetul de pensii private de 12 miliarde. Dar, a spus ministrul, deficitul nu are nicio legătură cu existența unei idei de a naționaliza pilonul 2.

„Nu s-a discutat în niciun moment naționalizarea pilonului II de pensii în coaliția de guvernare. E adevărat că e un deficit egal cu contribuția la bugetul de pensii private de 12 miliarde. Sunt cifrele care nu mint niciodată, dar asta nu are nicio legătură cu vreo intenție de a naționaliza pilonul II de pensii.”. Mai mult decât atât, Budăi a recunoscut ca au existat probleme din cauza inflației. Totuși,  datorită aprovizionării create de administratori, viitorii pensionari nu vor încasa mai puțin decât au depus, a explicat Marius Budăi într-o intervenție la România TV.

Ne puteți urmări și pe Google News

Garanțiile din lege că românii își vor primi sumele meritate

„Conform prevederilor art. 138 alin. (1) din Legea nr. 411/2004, administratorii fondurilor de pensii trebuie să mențină permanent un volum al provizioanelor tehnice corespunzător obligațiilor financiare rezultate din prospectele schemelor de pensii private administrate, respectiv pentru acoperirea riscurilor aferente garanției investiționale minime obligatorii, sau, dacă este cazul, și a riscurilor aferente garanțiilor suplimentare asumate de administrator prin prospectul schemei de pensii.”.

Provizionul tehnic este volumul potrivit de active corespunzător angajamentelor financiare rezultate din portofoliul de investiții. Provizionul acoperă riscurile biometrice și pe cele privind investițiile. Astfel, niciun viitor pensionar care solicită plata activului, ca urmare a îndeplinirii condițiilor de pensionare, nu poate primi mai puțin decât valoarea garantată. Această sumă se referă la valoarea contribuțiilor plătite de către participant, pe întreg parcursul perioadei active, diminuate cu penalitățile de transfer și comisioanele legale.

Peste 7.200 de români au solicitat plata pensiilor cuvenite din Pilonul II în primele cinci luni din acest an. Dintre aceștia, 4.843 au solicitat plata unică și 2.358 au solicitat plata eșalonată.