Ministrul Economiei a vorbit despre un program de finanțare a IMM-urilor. Fondurile sunt nerambursabile și pot fi accesate inclusiv de firmele fără angajați, cu un singur asociat.

„Vorbim de un buget total de aproximativ două miliarde două sute de milioane de euro. Un miliard două sute de milioane de euro s-ar putea derula prin Ministerul Dezvoltării prin programele operaționale regionale 2.1 și 2.2.

Programul 2.1 cuprinde scheme de ajutor până într-un milion de euro pentru investiții, programul 2.2 între două milioane de euro și șase milioane de euro, la fel, pentru investiții”, a spus Virgil Popescu, la Digi24. Cele două programe sunt gestionate de Ministerul Dezvoltării. În același timp, prin Ministerul Economiei, suma de 1 miliard de euro va fi distribuită astfel:

„350 de milioane de euro finanțare pentru granturi de capital de lucru până în 200.000 de euro. Aici vor putea fi finanțate companiile care au avut de suferit de pe urma COVID-ului. Și vorbim de industria hotelieră, HoReCa, industria transportului auto, industria de evenimente, cele care au fost închise și care au avut de suferit de pe urma pandemiei(…)

Mai vorbim de 550 de milioane de euro, granturi tot până în 200.000 de euro pentru investiții, aici putând accesa inclusiv cele 3 industrii pe care le-am menționat, plus industria construcțiilor, de exemplu industria energetică pentru programe de inovare. Vor fi granturi de investiții pentru IMM-uri”, anunță ministrul Economiei.

Ultima „linie” este de 100 de milioane de euro, cu microgranturi a căror valoare este până în 2000 de euro. Banii pot fi accesați de firmele cu un singur asociat și fără salariați.

„Eu vreau ca în cursul lunii iulie să începem practic acest lucru și să începem valoarea proiectelor. Mai mult, mă gândesc să venim cu o noutate la valoarea proiectelor, în sensul unei evaluări automate a acestor proiecte, o evaluare pe un punctaj care să se facă automat de către computer, să nu mai implicăm evaluatori care ar necesita o procedură mai lungă”, a conchis Virgil Popescu.