Evenimentul ZileiActualitate”Mama” surprizelor! Elvețienii, vot covârșitor pentru certificatul sanitar. Vor restricții și mai dure

”Mama” surprizelor! Elvețienii, vot covârșitor pentru certificatul sanitar. Vor restricții și mai dure

”Mama” surprizelor! Elvețienii, vot covârșitor pentru certificatul sanitar. Vor restricții și mai dure
Cetățenii elvețieni susțin introducerea certificatului sanitar verde pentru combaterea coronavirusului.

Elvețienii s-au pronunțat în favoarea legii privind combaterea pandemiei de COVID-19 care prmite instituirea certificatului sanitar. Aceștia au fost convocați la un referendum, de către cei care se opun introducerii acestui document, conform informațiilor publice. Majoritatea, însă, au spus da, conform primelor estimări publicate duminică de institutul sondage gfs.bern.

Informația a fost prezentată de agenția de presă AFP care a anunțat că opozanţii certificatului sanitar, inițiatorii referendumului, au pierdut scrutinul. Potrivit primelor estimări, legea a fost susţinută de 63% dintre cetățenii elvețieni care s-au prezentat la vot. Sondajul de tip exit-poll are o marjă de eroare de trei puncte procentuale.

De altfel, rezultatele nu sunt surprinzătoare, dat fiind că sondajele realizate înainte de referendum au dat tabăra favorabilă acestei legi ca fiind majoritară. Singura formațiune care a îndemnat la vot împotriva introducerii certificatului sanitar a fost partidul de dreapta populist UDC. Reprezentanții acestui partid au făcut campanie împotriva legii și i-a îndemnat pe elveţieni să voteze împotrivă la referendum.

sursa foto. evz

O campanie marcată de violențe

Campania pentru referendum din Elveţia a fost marcată de numeroase manifestaţii, uneori interzise şi marcate de violenţe. Incidentele au fost departe de scenele de revoltă extrem de violente din Ţările de Jos. Cu toate acestea, amplificarea tensiunilor în Elveţia, ţară renumită pentru cultura dialogului şi a compromisului, a avut un efect puternic.

Numeroşi politicieni, inclusiv ministrul sănătăţii Alain Berset, un personaj marcant care s-a remarcat în combaterea pandemiei, au fost ameninţaţi cu moartea. Aceștia au fost plasați direct sub protecția poliției.

Elvețienii cer măsuri mai ferme pentru combaterea pandemiei

Duminică, elveţienii au spus „da”, în proporție de 61%, şi unei iniţiative populare privind îngrijirile medicale. Până în prezent, guvernul elveţian a refuzat să înăsprească măsurile de luptă împotriva pandemiei, la nivel national. Autoritățile au informat că paturile de la terapie intensivă sunt ocupate de pacienţi cu COVID-19 în proporţie de numai 20%. Se pare însă că majoritatea populaţiei elveţiene doreşte măsuri mai ferme.

Cu atât mai mult cu cât noua variantă Omicron de răspândeşte cu rapiditate. Referendumul a avut loc în contextul apariţiei noii variante Omicron a coronavirusului, depistată în Africa de Sud. Această tulpină, mult mai contagioasă decât precedentele a fost declarată „îngrijorătoare” de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Drept urmare, a fost impusă o stare de alertă în toată lumea.

Președintele Confederaţiei elvețiene, Guy Parmelin, a lansat un nou apel la vaccinare pentru populație. Elveția se află în urma multor state din Europa de Vest, în ce privește vaccinarea. Procentul celor vaccinați cu o schemă completă este de circa 65%.


Accesează: