Evenimentul Zilei > Actualitate > Detalii despre noua variantă Covid-19 din Africa de Sud: Are un potențial de răspândire foarte rapid
Detalii despre noua variantă Covid-19 din Africa de Sud: Are un potențial de răspândire foarte rapid

Detalii despre noua variantă Covid-19 din Africa de Sud: Are un potențial de răspândire foarte rapid

FRANCE 24. Potenţial foarte contagioasă şi cu mutaţii multiple, o nouă variantă a Covid-19 a fost detectată în Africa de Sud care vede semne ale unui nou val al pandemiei, au anunţat joi cercetătorii.

Mutaţii în lanţ şi un nivel de contagiozitate ridicat: noua variantă a Covid-19 trezeşte teama autorităţilor sud-africane de un nou val de pandemie, în urma anunţului făcut joi, 25 noiembrie, de comunitatea ştiinţifică a ţării.

Varianta B.1.1.529 prezintă un număr „extrem de ridicat” de mutaţii şi „putem vedea că are un potenţial de răspândire foarte rapid”, a declarat virusologul Tulio de Oliveira, într-o conferinţă de presă online supervizată de ministerul Sănătăţii.

O variantă rezistentă la vaccinuri?

Echipa sa de la institutul de cercetare Krisp, sprijinită de Universitatea Kwazulu-Natal, descoperise deja anul trecut varianta Beta, foarte contagioasă. Metamorfozările virusului iniţial pot, potenţial, să-l facă mai transmisibil până la a-l face dominant: a fost cazul cu varianta Delta, descoperită iniţial în India şi care, potrivit OMS, a redus cu 40 % eficacitatea vaccinurilor anti-Covid.

În acest stadiu, cercetătorii sud-africani nu sunt siguri de eficacitatea vaccinurilor anti-Covid existente contra noii forme a virusului. „Ce ne îngrijorează este că această variantă ar putea nu numai să aibă o capacitate de transmitere sporită, dar şi să fie capabilă să ocolească anumite părţi ale sistemului nostru imunitar”, a declarat un alt cercetător, profesorul Richard Lessells.

Pană astăzi, au fost semnalate 22 de cazuri, care afectează în principal tinerii, potrivit Institutului naţional pentru maladii transmisibile (NICD). Au fost semnalate cazuri şi în Botswana vecină şi în Hong Kong, la o persoană revenită dintr-o călătorie în Africa de Sud.

„Ameninţare majoră”

„Numărul de cazuri detectate şi procentajul de teste pozitive cresc rapid”, a confirmat NICD într-un comunicat, în special în provincia cea mai populată, Gauteng, care include Pretoria şi Johannesburg.
Structurile de sănătate trebuie să se aştepte la un nou val de bolnavi în următoarele zile sau săptămâni, au avertizat cercetătorii.

Africa de Sud, oficial ţara cea mai afectată de virus de pe continent, a cunoscut o nouă creştere a contaminărilor în ultimele săptămâni. Atribuită mai întâi variantei Delta, noua variantă este la originea acestei creşteri „exponenţiale” şi reprezintă „o ameninţare majoră”, a declarat ministrul sănătăţii, Joe Phaahla.

Emergenţa acestei noi forme „întăreşte faptul că acest duşman invizibil cu care avem de-a face este foarte imprevizibil”, a adăugat el. Africa de Sud înregistrează de la începutul pandemiei circa 2,9 milioane de cazuri, cu 89.600 de decese. Miercuri s-au înregistrat peste 1.200 de noi cazuri în 24 de ore, faţă de circa 100 la începutul lunii. Autorităţile se tem de un nou val al pandemiei până sfârşitul anului.(Rador)