Vestea momentului! Prima țară din lume care organizează un referendum cu privire la certificatul verde
- Antonia Hendrik
- 24 noiembrie 2021, 20:01
Elvețienii vor vota duminică (28 noiembrie) legile privind Covid-19, după o campanie în care s-a arătat ostilitatea fără precedent a cetățenilor faţă de certificatul verde, inclusiv amenințări cu moartea.
La fel ca în alte state din Europa, Elveția a cunoscut o furie din ce în ce mai mare față de restricții și presiunea vaccinurilor menite să controleze pandemia. Dar într-o țară renumită pentru cultura sa de compromis și în care referendumurile au loc la fiecare câteva luni într-un climat de civilizat și dezbateri decente, tensiunile crescânde în jurul certificatului verde au fost un şoc.
Elvețienii sunt chemați la urne duminică, să se pronunțe într-un referendum în legătură cu modificări ce urmează să fie aduse Legii COVID, inclusiv cu privire la temeiul juridic al certificatului verde.
Elveția este prima țară din lume care face un referendum pentru certificatul Covid
Poliția a sporit securitatea în jurul unui număr de politicieni, inclusiv ministrul Sănătății Alain Berset, care s-au confruntat cu un val de insulte și amenințări cu moartea. „Am văzut o creștere a amenințărilor de la începutul pandemiei, cu o virulență fără precedent”, a declarat poliția federală.
De asemenea, au fost ridicate garduri în jurul clădirilor guvernului și ale Parlamentului din Berna pentru a le proteja în timpul demonstrațiilor anti-vaccin.
Nu este, însă, prima dată când elvețienii votează măsuri de sănătate pentru a combate o pandemie: legea privind coronavirusul a fost deja supusă votului popular pe 13 iunie. La vremea respectivă, a fost acceptată cu mai mult de 60% din voturi. Iar duminică, elvețienii sunt din nou chemați să se pronunțe prin vot asupra legii, ca urmare a modificărilor adoptate de Parlament în martie și împotriva cărora a fost organizat un referendum.
Cea mai contestată modificare se referă la temeiul juridic al certificatului verde COVID
Unele dintre demonstrații au dus la ciocniri violente cu poliția, care a folosit gloanțe de cauciuc și gaze lacrimogene pentru a stăpâni mulțimile. Amploarea stârnită pe marginea certificatului verde nu s-a mai pomenit aici”, a declarat dr. Pascal Sciarini, un politolog din Geneva. El a subliniat că în Elveția, renumită pentru sistemul său de democrație directă, „există mijloace instituționale de exprimare care tind să tempereze forme de protest mai grele și mai violente”. „Dar când vedem ce se întâmplă pe străzi, este clar că comportamentele se schimbă”, a spus el.
„Elveția a devenit o țară ca oricare alta”, a spus el. „Nu mai este un teritoriu de consens, așa cum încă ne place să credem”
În acest climat, observatorii au avertizat că votul de duminică ar putea exacerba tensiunile și chiar ar putea declanșa o reacție violentă în rândul mulțimii anti-vax dacă rezultatele nu sunt în favoarea lor. Va marca a doua oară în mai puțin de șase luni când elvețienii sunt chemați să voteze răspunsul guvernului la pandemie.
În iunie, 60% dintre alegători au aprobat prelungirea măsurilor naționale. Dar oponenții au insistat că este nevoie de un nou vot cu privire la amendamentele la legea Covid care, printre altele, oferă temeiul legal pentru așa-numitul certificat verde Covid, care indică faptul că o persoană a fost vaccinată sau s-a vindecat de boală.
Unii oponenți au spus că certificatul, care este necesar din septembrie pentru accesul la restaurante și alte spații și activități interioare, creează un sistem de „apartheid”.
Această lege este discriminatorie. Va crea o societate cu două viteze, a declarat Agnes Aedo, purtătoarea de cuvânt a grupului Prietenii Constituției care a lansat referendumul.
Ultimele sondaje arată că o majoritate clară a alegătorilor elvețieni eligibili - aproximativ două treimi - susțin în continuare legea. Toate partidele politice, cu excepția SVP-ului populist de dreapta - Partidul Popular Elvețian, susțin și ele legea, informează straitstimes.com.