Maia Sandu, în topul preferinţelor moldovenilor, iar Ilan Şor înlocuit cu Ion Ceban

Maia Sandu, în topul preferinţelor moldovenilor, iar Ilan Şor înlocuit cu Ion Ceban

Scoaterea Partidului Şor în afara legii a afectat imaginea deputatului fugar Ilan Şor, micşorând considerabil numărul alegătorilor de peste Prut care ar dori să-l vadă la cârma statului. În topul preferinţelor moldovenilor rămâne preşedinta Maia Sandu, urmată de predecesorul ei, Igor Dodon. Pe poziţia a treia, ocupată până nu demult de Ilan Şor, a urcat primarul municipiului Chişinău, Ion Ceban.

Topul preferinţelor moldovenilor pentru funcţia de preşedinte

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidențiale, actuala șefă a statului, Maia Sandu, ar acumula 32,6% din voturile alegătorilor. Pentru Igor Dodon și-ar da votul 17,8% din electorat,  iar Ion Ceban ar fi susținut de 5,3 din cetățenii cu drept de vot. Sunt datele sondajului prezentat, astăzi, de Institutul pentru Politici și Reforme Europene.

Potrivit rezultatelor sondajului, Vladimir Voronin și Renato Usatîi se situează pe locul 4, cu câte 4,3% acumulate.

În sondaj apar și numele Ilan Șor și Marina Tauber, care ar acumula câte 3% din voturile electoratului.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Din cauza cenzului de vârstă, aceste 2 persoane nu pot candida și nu sunt incluse în lista potențialilor candidați, dar ele apar cu scor notabil, fiind spontan numite de respondenți. Deci, cumulativ, reprezentanții fostului Partid Șor s-ar plasa pe locul 3”, a menționat Vasile Cantarju, sociolog, CBS-AXA.

Totodată, 13,9% dintre cetățeni încă nu au decis pentru cine ar vota, iar alți 7,7% au spus că nu ar participa la scrutin.

Aproape 40 la sută din moldoveni nu au încredere în niciun politician

Respondenții au fost întrebați în cine dintre personalitățile politice din țară au cea mai mare încredere, fără a li se oferi opțiuni de răspuns. În continuare, cei mai mulți dintre cetățeni (38,4%) susțin că nimeni dintre politicieni nu le inspiră încredere.

Totodată, actuala președintă, Maia Sandu, a acumulat 21,8%, deţinând întâietatea şi în topul încrederii cetăţenilor, fostul șef de stat, Igor Dodon – 8,8%,Ilan Șor – 5,2%, Vladimir Voronin – 2,6%, iar Renato Usatîi și Ion Ceban – câte 2,1%.

În sondaj se mai regăsesc Ion Chicu, Vlad Batrîncea, Marina Tauber și Vasile Costiuc.

De asemenea, potrivit rezultatelor sondajului de opinie, 2,9% dintre respondenți au spus că au încredere în altă personalitate politică, fără a da nume, iar 13,5 la sută dintre cetățenii intervievați nu au știut sau nu au vrut să ofere un răspuns.

Sondajul de opinie a fost realizat în perioada 13-28 iunie 2023, pe un eșantion de 1120 de persoane cu vârsta de 18+, față în față, având o eroare maximă de 3%.