Dosarul finanţării ilegale a Partidului Şor, trimis în judecată. Finanţări suspecte din afara ţării

Dosarul finanţării ilegale a Partidului Şor, trimis în judecată. Finanţări suspecte din afara ţării Sursa foto: Arhiva EVZ

Dosarul finanţării ilegale a Partidului Şor, declarat ilegal de Curtea Constituţională, a fost trimis în judecată.

Pe banca acuzaţilor va apărea deputata Marina Tauber, vicepreşedintă a formaţiunii, învinuită pe patru capete de acuzare, inclusiv pentru falsificarea rapoartelor privind finanțarea campaniei electorale și acceptarea finanțării ilegale din partea unui grup criminal. Procurorii susţin că suma finanțării ilgale a partidului este de peste 195 milioane de lei.

De ce este învinuită Marina Tauber

Urmărirea penală privind finanţarea ilegală a Partidului Şor a fost pornită de Procuratura Anticorupţie în luna ianuarie 2022, în baza unui raport al Inspectoratului Național de Investigații și a sesizării Comisiei Electorale Centrale.

Conform probatoriului administrat de către Procuratura Anticorupție, în comun cu Centrul Național Anticorupție și Serviciul de Informație și Securitate, s-a constatat că, Marina Tauber participând în calitate de candidat desemnat de către Partidul Politic Șor la funcția de primar al mun. Bălți, în campania electorale din 21 noiembrie 2021, în mod intenționat şi în înțelegere prealabilă cu trezorierul partidului, acționând la îndemnul și în strictă coordonare cu grupul criminal organizat condus de, Ilan Şor, a recepționat de la grupul criminal organizat mijloace bănești în sumă de 9 752 000 lei, din care suma de 740 464,50 lei, a introdus-o fals în formularele de donații din numele a 104 persoane fizice care în realitate nu au donat această sumă de bani, date false pe care le-a înscris în rapoartele privind gestiunea financiară a campanile electorale, prin substituirea, ascunderea identității donatorilor, a volumului mijloacelor acumulate şi utilizate, iar ulterior rapoartele le-a semnat personal și înregistrat la Comisia Electorală Centrală”, se arată într-un comunicat al Procuraturii Anticorupţie.

Ne puteți urmări și pe Google News

Procurorii o mai învinuesc pe Tauber că a acceptat cu bună știință finanțarea concurentului electoral din partea unui grup criminal organizat, în perioada alegerilor locale noi pentru funcția de primar al mun. Bălți din 21 noiembrie 2021, în sumă de 9 752 000 lei.

„De asemenea, Tauber Marina, a săvârșit cu intenție, în calitate de autor, falsificarea raportului privind gestiunea financiară a partidelor politice în intenția de a substitui, a ascunde identitatea donatorilor, volumul mijloacelor acumulate, destinația și volumul mijloacelor utilizate, precum și utilizarea unor fonduri nedeclarate, neconforme, venite din străinătate, săvârșite în proporții mari”, se mai arată în comunicatul Procuraturii Anticorupţie.

Totodată, Marina Tauber mai este învinuită că, în calitate de vicepreședinte a Partidului Şor, în n interesele formațiunii politice, a acceptat cu bună știință finanțarea partidului politic, din partea grupului criminal organizat condus de Ilan Șor, în sumă totală de 195 518 013 lei, surse financiare ilicite care au fost integrate în activitatea și întreținerea partidului, în scopul promovării și realizării intereselor grupului criminal organizat pe arena politică din Republica Moldova, de acaparare a puterii în stat.

Deputata pledează nevinovată

Marina Tauber, care la moment se află în arest la domiciliu, pledează nevinovată. Dacă va fi găsită vinovată, Tauber riscă o amendă de la 57 500 la 92 500 lei sau închisoare de la 2 la 7 ani.

Dosarul a fost repartizat magistratei Olga Bejenari de la Judecătoria Chişinău. Prima şedinţă de judecată a fost programată pentru data de 29 iunie.