Fostul premier grec Costas Simitis a murit la vârsta de 88 de ani. A fost unul dintre fondatorii Pasok
- Maria Dima
- 5 ianuarie 2025, 11:34
Fostul premier grec Costas Simitis a murit duminică la vârsta de 88 de ani, a anunţat postul public de televiziune. Costas Simitis a fost prim-ministru din 1996 până în 2004. A jucat un rol decisiv în adoptarea de către Grecia a monedei euro în 2001.
Costas Simitis a fost membru fondator al PASOK și a fost numit ministru al Agriculturii în primul guvern al lui Andreas Papandreou, funcție pe care a deținut-o până în 1985. A fost numit ministru al Economiei naționale în 1985, când risipa PASOK a necesitat impunerea unei noi „stabilități” financiare sub forma unui program de ajustare economică, ceea ce a marcat reputația ulterioară a lui Simitis.
Odată cu obținerea stabilității și cu scăderea popularității partidului, Andreas s-a distanțat de politicile lui Simitis, iar acesta a demisionat. Simitis a dobândit o experiență ministerială suplimentară în 1989-1990, în calitate de ministru al educației în guvernul Zolotas, format din toate partidele (și, ulterior, în calitate de ministru al industriei, energiei, tehnologiei și comerțului între 1993 și 1995).
Costas Simitis, la conducerea PASOK
În 1996, Simitis a câștigat conducerea PASOK după ce starea de sănătate a lui Papandreou s-a deteriorat. Cu toate acestea, tranziția conducerii de la Papandreou la Simitis a fost confruntată de loialiștii fostului prim-ministru, care doreau să împiedice realizarea unei astfel de tranziții.
Lui Simitis i-a lipsit carisma predecesorului său, iar sprijinul partidului fracturat a limitat multe dintre acțiunile sale în guvern. Cu toate acestea, până la sfârșitul mandatului său, în 2004, Simitis avea de proclamat câteva realizări și reforme semnificative în societate și economie. Economia Greciei, după două decenii de retorică exuberantă a predecesorilor săi și de stagnare financiară, a fost pusă în ordine prin reducerea inflației de la o medie anuală de 15% la 3%, iar a deficitelor bugetare de la peste 10% la 3%. Economia a crescut cu o creștere medie anuală de 4,1% din PIB. Grecia, sub conducerea lui Simitis, a fost una dintre economiile cu cea mai rapidă creștere din Europa.
Trecerea Greciei la moneda euro
Performanța economiei grecești sub conducerea lui Simitis a pecetluit trecerea Greciei la moneda euro și încheierea călătoriei de aliniere a Greciei la Occident, care a început cu Eleftherios Venizelos și a continuat cu Constantin Karamanlis. Simitis a reușit, de asemenea, aderarea Ciprului la UE, o prioritate diplomatică pentru Grecia.
Finalizarea cu succes a Jocurilor Olimpice de vară de la Atena din 2004 a consolidat, de asemenea, imaginea pozitivă a Greciei ca stat modern capabil să îndeplinească sarcini sofisticate. În plus, au fost finalizate o serie de proiecte de infrastructură la scară largă, precum noul aeroport Eleftherios Venizelos, șoseaua de centură a Atenei, metroul din Atena și podul Rio-Antirrio. De asemenea, au fost introduse noi instituții, precum Ombudsmanul grec și o serie de organisme de reglementare pentru a supraveghea liberalizarea pieței.
După izbucnirea crizei datoriilor în Grecia în 2009, moștenirea lui Simitis va fi reinterpretată de critici ca fiind insuficientă sau înșelătoare. Cu toate acestea, sub conducerea lui Simitis, instituțiile guvernamentale s-au dezvoltat și și-au consolidat capacitatea de reformă, părând mai „moderne” și mai „europene, potrivit Wikipedia.