Evenimentul Zilei > Social > Atenționare de călătorie pentru români. Se anunță fenomene meteo extreme
Atenționare de călătorie pentru români. Se anunță fenomene meteo extreme

Atenționare de călătorie pentru români. Se anunță fenomene meteo extreme

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a emis o atenționare de călătorie pentru Grecia. Potrivit autorităților în Republica Elenă se vor înregistra fenomene meteo extreme.

MAE a emis o atenționare de călătorie pentru Grecia. Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetăţenii români aflaţi în Republica Elenă ori care intenţionează să călătorească în această ţară că autorităţile locale au emis o avertizare de fenomene meteo extreme – scăderi bruşte de temperatură, îngheţ, precipitaţii însemnate, inclusiv sub formă de ninsoare, vânt cu intensitate de 7-10 grade pe scala Beaufort, pentru intervalul 13 – 17 februarie.

Potrivit unui comunicat al MAE transmis vineri AGERPRES, atenţionările sunt următoarele:

– sâmbătă, 13 februarie, în zonele montane şi semi-montane din Grecia Centrală şi de nord şi treptat în câmpiile din nordul Greciei. Fenomenele vor fi intense în Macedonia de Vest şi Centrală, Tesalia, Sterea Centrală şi temporar şi în Epir. Vântul va bate puternic din direcţia nord-est (gradul 7-8 pe scara Beaufort) în Marea Ionică de Nord şi Marea Egee de Nord;

– duminică, 14 februarie, pe lângă regiunile menţionate, vor fi afectate şi Macedonia de Est, Tracia, Insulele din Marea Egeei de Nord, insulele Sporade, zonele muntoase şi semi-montane din regiunea Sterea de est, iar vântul va înregistra o intensitate de până la 9 grade pe scara Beaufort în estul şi în nordul Mării Egee. În zonele de nord se va instala un ger puternic;

– luni, 15 februarie, ninsorile se vor diminua în zonele de vest şi nord, dar vor continua în estul ţării, inclusiv în Attica (Atena), unde se vor putea înregistra, izolat, intensificări la nivel local;

– în intervalul 15 – 17 februarie, vântul va atinge, local, până la 10 grade pe scara Beaufort în Marea Egee;

MAE a emis o atenționare de călătorie pentru Grecia. Unde pot solicita românii informații

– începând de luni, 15 februarie şi până la sfârşitul săptămânii viitoare, în tot restul ţării, în principal în Grecia Centrală şi în zonele din regiunile Macedonia şi Tracia, se va manifesta fenomenul de îngheţ puternic;

– sâmbătă şi duminică se vor înregistra fenomene meteo intense (ploi şi furtuni) în insulele Ionice, insulele din Marea Egee, sudul peninsulei Peloponez şi, temporar, în regiunea Epir şi insula Creta.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena (+302106774035) şi Consulatului General al României de la Salonic (+302310340088) , apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanenţă.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie atât numărul unic de urgenţă 112, cât şi telefonul de urgenţă al misiunii diplomatice a României în Republica Elenă (+306978996222) şi al Consulatului General al României de la Salonic (+306946049076).

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet atena.mae.ro, salonic.mae.ro, ec.europa.eu/consularprotection/content/travel-advice_ro, www.meteoalarm.eu, www.mae.ro şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă”, care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie.