Evenimentul Zilei > International > Avertizare MAE pentru Spania. Peninsula Iberică, sub zăpezi și temperaturi istorice
Avertizare MAE pentru Spania. Peninsula Iberică, sub zăpezi și temperaturi istorice

Avertizare MAE pentru Spania. Peninsula Iberică, sub zăpezi și temperaturi istorice

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) îi atenționează pe românii care călătoresc în Spania că s-a semnalat un cod portocaliu si galben de furtuna si vânt pentru unele zone din Peninsula Iberică. Se înregistrează temperaturi și ninsori istorice pentru această țară.

Avertizare MAE pentru Spania. Un cod portocaliu a fost emis pentru marți, 9 februarie, în Spania, în comunitățile Andaluzia, Castilla La Mancha și Regiunea Murcia – pentru furtună și vânt, și Aragon, ninsori și vânt. Pentru miercuri, 10 februarie, în comunitățile Andaluzia și Regiunea Murcia, furtună și vânt. În Aragon și Catalonia, ninsori, vânt și viscol.

Cod galben a fost emis pentru marți, 9 februarie, în comunitățile Madrid, Aragon, Asturia, Cantabria, Castilla y Leon, Castilla La Mancha, Catalonia, Extremadura, Galiția, Navarra, La Rioja, Regiunea Murcia, Comunitatea Valenciană, Insulele Baleare și orașul Ceuta. Miercuri, 10 februarie, în comunitățile Asturia, Cantabria, Castilla y Leon, Castilla La Mancha, Galiția, Țară Bascilor, La Rioja, Comunitatea Valenciană, Insulele Baleare și orașul Ceuta.

MAE recomandă cetățenilor români să consulte în permanentă informațiile publice comunicate de autoritățile spaniole. Mai mult, cetățenii români care se află în zonele afectate, în caz de urgență, au la dispoziție numărul unic de urgență 112.

Meterorologii spanioli transmit că este una dintre cele mai grele ierni din Spania ultimilor zeci de ani. Guvernul trimite convoaie cu alimente și vaccin anti-COVID în zonele afectate.

Asistență consulară pentru cetățenii români

Cetățenii români pot solicită asistență consulară la numărul de telefon al Ambasadei Românei la Madrid: +34917344004. Apelurile sunt redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center în regim de permanentă.

De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență au la dispoziție telefonul de permanentă. Astfel, telefonul secției consulare al misiunii diplomatice a României în Regatul Spaniei este: +34669362202.

MAE recomandă și consultarea paginilor de Internet http://www.aemet.es/es/eltiempo/prediccion/avisos?w=hoy, http://www.meteoalarm.eu/ro_RO/0/0/ES-Spania.html, http://madrid.mae.ro, www.mae.ro.  Cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația „Călătorește în siguranță” (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informații și sfaturi de călătorie.

Peninsula Iberică afectată de un val de aer polar

În perioada 12-13 ianuarie Peninsula Iberică a fost afectată de un val de frig polar.  Temperaturile care pot atinge valori de -15 grade C în unele regiuni.

Gerul a venit după mai multe zile în care a nins abundent. Autoritățile au transmis persoanelor în vârstă să rămână în locuințe. Cel puțin șapte persoane au murit din cauza vremii. Cele mai recente două victime erau persoane fără adăpost din Barcelona.