Evenimentul Zilei > Vremea > Alertă meteo: Cod galben de polei și precipitații. Unde va bate vântul și va ninge
Alertă meteo: Cod galben de polei și precipitații. Unde va bate vântul și va ninge

Alertă meteo: Cod galben de polei și precipitații. Unde va bate vântul și va ninge

În intervalul 7 februarie, ora 10:00 – 9 februarie, ora 12:00, un val de frig va cuprinde întreaga țară. Principalele fenomene meteo vizate sunt ploile moderate cantitativ și intensificări ale vântului.

Alertă meteo cod galben! În intervalul 7 februarie, ora 10:00 – 9 februarie, în cea mai mare parte a țării, vor fi precipitații mai ales sub formă de ploaie, pe arii mai extinse în cursul zilei de luni. Îndeosebi în vest, nord-vest, precum și în zona de munte, cantitățile de apă vor depăși 15…25 l/mp și izolat 30…35 l/mp. La munte, la altitudini mai mici de 1800 m, ploile vor determina topirea parțială a stratului de zăpadă.

Vântul va prezenta intensificări în zona de munte, cu viteze mai mari în zona înaltă, unde rafalele vor depăși 80 km/h, iar local și temporar și în celelalte regiuni, în general cu viteze de 40…60 km/h. Pe crestele montane și, trecător, în nordul Moldovei zăpada va fi spulberată.

În prima jumătate a săptămânii viitoare, vor mai fi intervale cu ploi însemnate cantitativ în special în nord-vest, precum și cu intensificări ale vântului, arată alerta meteo ANM.

Cod galben în Banat și Carpații Meridionali. Unde vor fi rafale

Conform prognozei de specialitate, în intervalul 7 februarie, ora 12:00 – 8 februarie, ora 20:00, în Moldova, temporar, vor fi precipitaţii predominant sub formă de ploaie şi burniţă, iar pe arii extinse se va semnala polei, la început în sudul regiunii, apoi mai ales în nord şi centru.

Judeţele vizate de prima avertizare Cod galben sunt: Suceava, Botoşani, Neamţ. Iaşi, Bacău. Vaslui, Vrancea şi Galaţi.

Totodată, în intervalul 7 februarie, ora 16:00 – 8 februarie, ora 12:00, va fi în vigoare un al doilea Cod galben de vânt puternic.

Vânt puternic la munte

În perioada analizată, în Carpaţii Meridionali, vântul va avea intensificări, cu viteze în general de 70 – 90 km/h, iar la peste 1.800 de metri, rafalele vor depăşi 100 – 120 km/h, spulberând zăpada. În Banat, rafalele vor trece de 55 – 65 de km/h şi, izolat, de 70 km/h.

A doua avertizare Cod galben vizează zone din judeţele: Braşov, Prahova, Dâmboviţa, Argeş, Sibiu, Vâlcea, Gorj, Alba, Hunedoara, Mehedinţi, Caraş-Severin şi Timiş.

În acelaşi timp, începând de duminică dimineaţa, la ora 10:00, şi până marţi, la ora 12:00, va fi valabilă o informare de ploi moderate cantitativ şi intensificări ale vântului, valabilă în majoritatea regiunilor.

Astfel, în intervalul menţionat, în cea mai mare parte a ţării, vor fi precipitaţii mai ales sub formă de ploaie, pe arii mai extinse în cursul zilei de luni (8 februarie), când îndeosebi în vest, nord-vest, precum şi în zona de munte, cantităţile de apă vor depăşi 15 – 25 l/mp şi, izolat, 30 – 35 l/mp. La munte, la altitudini mai mici de 1.800 de metri, ploile vor determina topirea parţială a stratului de zăpadă.

De asemenea, vântul va prezenta intensificări în zona de munte, cu viteze mai mari în zona înaltă, unde rafalele vor depăşi 80 km/h, iar local şi temporar şi în celelalte regiuni, în general cu viteze de 40 – 60 km/h. Pe crestele montane şi, trecător, în nordul Moldovei zăpada va fi spulberată.

Meteorologii precizează că, în prima jumătate a săptămânii viitoare, vor mai fi intervalele cu ploi însemnate cantitativ în special în nord-vest, precum şi cu intensificări ale vântului.

Cod galben pentru Moldova: polei și precipitații

În intervalul 07 februarie, ora 12:00 – 08 februarie, ora 20:00, va fi cod galben. În Moldova, temporar, vor fi precipitații predominant sub formă de ploaie și burniță. Pe arii extinse se va semnala polei, la început în sudul regiunii, apoi acesta va fi prezent mai ales în nord și centru.