Evenimentul Zilei > Social > Vine vremea rea peste România! Meteorologii au anunțat cod portocaliu
Vine vremea rea peste România! Meteorologii au anunțat cod portocaliu

Vine vremea rea peste România! Meteorologii au anunțat cod portocaliu

Țara este sub cod galben. ANM a anunțat că va ploua în toată țara, iar riscul de inindații este unul foarte mare. Unele zone sunt vizate pentru vânt puternic și polei. În urma prognozei meteorologii și hidrologii au anunțat cod galden și cod portocaliu.

Vine vremea rea peste România! Potrivit ANM, de duminică, de la ora 10:00, până marți, la ora 12:00, este în vigoare o informare meteorologică, valabilă în întreaga țară, care constă în cod galben și cod portocaliu. În intervalul menționat, în cea mai mare parte a țării, vor fi precipitații mai ales sub formă de ploaie, pe arii mai extinse în cursul zilei de luni, când îndeosebi în vest, nord-vest, precum și în zona de munte, cantitățile de apă vor depăși 15-25 l/mp și izolat 30-35 l/mp.

Cum va fi vremea la munte

La munte, la altitudini mai mici de 1800 m, ploile vor determina topirea parțială a stratului de zăpadă și este risc de avalanșă.

În prima jumătate a săptămânii viitoare, vor mai fi intervalele cu ploi însemnate cantitativ în special în nord-vest, precum și cu intensificări ale vântului.

Meteorologii au emis duminică și avertizări cod galben de ploi moderate cantitativ și vânt, valabile în Moldova, Banat și Carpații Meridionali, de duminică până luni.

De asemenea, vântul va prezenta intensificări în zona de munte, cu viteze mai mari în zona înaltă, unde rafalele vor depăși 80 km/h, iar local și temporar și în celelalte regiuni, în general cu viteze de 40-60 km/h. Pe crestele montane și, trecător, în nordul Moldovei zăpada va fi spulberată.

Conform meteorologilor, de duminică, de la ora 16:00, până luni, la ora 12:00, este cod galben în Carpații Meridionali, unde vântul va avea intensificări, cu viteze în general de 70-90 km/h, iar la altitudini de peste 1800 m, rafalele vor depăși 100-120 km/h, spulberând zăpada. De asemenea, în Banat, rafale vor depăși 55-65 de km/h și izolat 70 km/h.

Zona Moldovei este sub atenționare cod galben de duminică, de la ora 12:00, până luni, la ora 20:00. În această zonă, temporar, vor fi precipitații predominant sub formă de ploaie și burniță, iar pe arii extinse se va semnala polei, la început în sudul regiunii, apoi mai ales în nord și centru.

Prognoză meteo București

De duminică de la ora 10:00 și până luni, 8 februarie, ora 8:00,  în București vremea va fi închisă, cu nebulozitate joasă persistentă și, trecător, se va semnala burniţă și vor fi condiții de ceață. Vântul va sufla slab și moderat. Temperatura aerului nu va avea variații semnificative pe tot parcursul intervalului și va oscila în jurul a 2…3 grade.

De luni de la ora 8:00 și până marți, 9 februarie, ora 12:00, vremea se va încălzi semnificativ, astfel încât temperatura maximă va fi de 10…12 grade, iar cea minimă de 6…7 grade. Cerul va avea înnorări şi, temporar, vor fi averse slabe și, posibil, descărcări electrice. Vântul va sufla în
general moderat, cu intensificări în special în noaptea de luni spre marți, când vor fi rafale de 45…55 km/h.