Macron își declară sprijinul necondiționat pentru Maia Sandu. Preşedintele francez Emmanuel Macron şi-a exprimat joi sprijinul pentru noua preşedintă pro-europeană a Republicii Moldova, Maia Sandu.

Maia Sandu a fost aleasă în noiembrie în faţa fostului şef pro-rus al statului, Igor Dodon.

Liderul de la Elysee  a îndemnat-o pe Maia Sandu, să facă „reforme curajoase” pentru a întări statul de drept în fosta republică sovietică, relatează AFP.

În cadrul unui dejun oficial la Palatul Elysee, Macron a reafirmat „sprijinul de neclintit al Franţei pentru suveranitatea, independenţa şi integritatea teritoriale a Republicii Moldova în cadrul frontierelor sale recunoscute international”.

Președintele francez şi-a oferit de asemenea sprijinul pentru rezolvarea conflictului din regiunea separatistă Transnistria, scrie Agerpres.

Macron își declară sprijinul necondiționat pentru Maia Sandu. „Alegerea dumneavoastră este un mesaj de speranţă formidabil”

Maia Sandu este primul preşedinte al Republicii Moldova în vizită la Palatul Elysee în ultimii 24 de ani.

În vârstă de 48 de ani, ea a fost aleasă la 15 noiembrie, cu 57,75% din voturi, în faţa preşedintelui în exerciţiu, pro-rusul Igor Dodon, reaminteşte AFP.

„O personalitate curajoasă care se luptă de mulţi ani pentru statul de drept şi împotriva corupţiei”

„Alegerea dumneavoastră este un mesaj de speranţă formidabil”, a spus Macron.

Emmanuel Macron a afirmat despre Maia Sandu că este „o personalitate curajoasă care se luptă de mulţi ani pentru statul de drept şi împotriva corupţiei”.

„Îmi doresc ca Franţa şi UE să vă poată însoţi cu tărie şi pe termen lung”, a adăugat Macron.

Șeful statului francez a precizat că Parisul va sprijini proiectul recondiţionării unei linii de cale ferate „esenţiale” între Chişinău şi UE.

De partea sa, Maia Sandu a afirmat că parcursul european „este calea cea mai scurtă către democraţie şi prosperitate”.

Ea și-a exprimat dorința de a consolida Acordul de Asociere cu UE încheiat în 2014.

„Acordul de Asociere ne permite să aducem valorile şi standardele europene la noi acasă pentru a îmbunătăţi nivelul de trai al oamenilor”, a declarat Maia Sandu.

Considerată una dintre cele mai sărace ţări din Europa, Republica Moldova oscilează de la un scrutin la altul între susţinătorii apropierii de Moscova şi cei care sprijină integrarea europeană. În special prin legăturile sale cu România vecină, notează AFP.