Evenimentul Zilei > International > Vizită istorică la Palatul Elysee. Emmanuel Macron intermediar între China și SUA
Vizită istorică la Palatul Elysee. Emmanuel Macron intermediar între China și SUA

Vizită istorică la Palatul Elysee. Emmanuel Macron intermediar între China și SUA

Ministrul chinez de externe, Wang Yi va efectua un turneu în mai multe țări europene în contextul tensiunilor dintre țara sa și Statele Unite.

Este prima ieșire a unui oficial de rang înalt din China de la declanșarea pandemiei de coronavirus.

Prima țară europeană vizitată este Franța, unde preşedintele francez, Emmanuel Macron, îl va primi vineri în audienţă,  pe ministrul chinez de externe, Wang Yi, care efectuează în această săptămână un turneu în Europa în contextul puternicelor tensiuni dintre Beijing şi Washington.

Relaţiile dintre Washington şi Beijing au devenit tensionate de când Trump a ajuns la putere, iniţial în mare măsură asupra comerţului şi unor dispute legate de proprietatea intelectuală, continuând apoi pe măsură ce pandemia de coronavirus s-a agravat.

Tensiunile dintre cele două ţări s-au intensificat de asemenea asupra:

  • autonomiei Hong Kongului,
  • tratamentului Beijingului vizând minorităţile etnice,
  • expansiunii militare chineze în Marea Chinei de Sud,
  • sancţionării de către Statele Unite a companiilor de tehnologie chineze şi cererii de a bloca Huawei de pe pieţele 5G.

Şeful statului francez îl va primi la orele 15.30 (13.30 GMT) la Palatul Elysee în cadrul „dialogului strategic” dintre Franţa şi China, potrivit sursei.

Wang Yi şi-a început marţi vizita sa în cinci ţări europene la Roma, unde a semnat două acorduri comerciale, dintre care unul pentru furnizarea de gaze naturale.

Turneul, prima sa ieşire din China după apariţia pandemiei de coronavirus, mai include Olanda, Franţa, Germania şi Norvegia, în timp ce ţările europene au protestat împotriva represiunii la Hong Kong.

La rândul său, Beijingul şi-a manifestat dezacordul faţă de restricţiile impuse de mai multe ţări, printre care Franţa, activităţilor gigantului chinez de telecomunicaţii Huawei în dezvoltarea reţelelor 5G.

La Paris, Wang Yi se va întâlni cu omologul său francez, Jean-Yves Le Drian, şi va ţine o conferinţă duminică la sediul Institutului Francez de Relaţii Internaţionale (Ifri).

Considerând esenţială menţinerea unor legături regulate cu liderii chinezi, Emmanuel Macron s-a angajat să meargă China o dată pe an, ceea ce a făcut în ianaurie 2018, apoi în noiembrie 2019, cu o vizită a preşedintelui Xi Jinping la Paris, în martie 2019, potrivit agerpres.ro

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: