Evenimentul Zilei > Actualitate > Prima confruntare UE-Putin după condamnarea lui Alexei Navalnîi
Prima confruntare UE-Putin după condamnarea lui Alexei Navalnîi

Prima confruntare UE-Putin după condamnarea lui Alexei Navalnîi

Șeful diplomației europene, Josep Borrell, sosește, joi, la Moscova. Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate va încerca să-l întâlnească pe Navalnîi.

Prima confruntare UE-Putin după condamnarea lui Alexei Navalnîi. În ciuda refuzului Rusiei de a răspunde la cererile occidentale de eliberare a lui Alexei Navalnîi, UE a ales să mențină misiunea lui Josep Borrell în Rusia.

Șeful diplomației europene sosește, joi, în Rusia pentru a sonda dorința Kremlinului de a coopera. Dar va fi o misiune amară.

Spaniolul se va confrunta cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov. În funcție din 2004, Lavrov este una din cele mai eficiente arme ale lui Putin.

Moscova refuză orice ingerință în afacerile interne. Și i-a avertizat pe europeni să nu facă „prostia” de a condiționa viitorul relației lor cu Rusia de soarta lui Navalnîi.

Josep Borrell nu-și face iluzii. „Probabil că nu voi obține eliberarea lui Alexei Navalny”, a declarat el, luni, scrie 20 Minutes.

„Borrell nu va primi nimic, asta e sigur. Putin nu își va arăta niciodată slăbiciunea ”, a declarat politologul Alexei Malașenko, de la Centrul Carnegie din Mosova.  Dar politologul nu exclude alte semnale.

Mandatul lui Josep Borrell a fost finalizat miercuri, întrucât mai multe state membre și Parlamentul European și-au exprimat rezerve cu privire la oportunitatea vizitei sale la Moscova.

Prima confruntare UE-Putin după condamnarea lui Alexei Navalnîi. Șeful diplomației UE sosește la Moscova, în pline tensiuni după arestarea lui Navalnî

La întoarcere, europenii vor lua în considerare consecințele acestei vizite”, a explicat, miercuri, ministrul francez de Externe, Jean-Yves Le Drian.

„Nu sunt excluse noi sancțiuni”, a avertizat Germania. Rusia se află sub sancțiuni economice din 2014, după anexarea Crimeei.

Josep Borrell va ajunge la Moscova joi seară pentru o vizită de două zile, până pe 6 februarie. El a solicitat să-l vadă pe Navalnîi și vrea să se întâlnească cu reprezentanți ai societății civile.

Miniștrii de externe ai UE vor avea o primă discuție, la 22 februarie, cu privire la rezultatele misiunii lui Borrell.

Aceștia vor trebui să tragă concluzii și să prezinte opțiuni pentru a le prezenta liderilor europeni care se vor întâlni la sfârșitul lunii februarie, înainte de summitul lor dedicat relației cu Rusia, la sfârșitul lunii martie.

Misiunea încredințată lui Josep Borrell pune capăt și înghețării contactelor diplomatice la nivel european cu Rusia,  începând cu 2017. Borrell a dorit să facă această deplasare acasă la Putin.

„Relația cu Rusia este complexă. Sunt multe probleme de securitate de discutat ”, pledează Borrell. Ucraina, Caucazul, Siria, Libia, Africa sunt toate subiecte de dispută cu Moscova, subliniază serviciile sale.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE