După ce a repetat de șase ori „Suntem în război” în discursul lui din 16 martie, Emmanuel Macron continuă să exploreze câmpul lexical militar.

În alocuțiunea sa de miercuri, 25 martie, de la Mulhouse, din fața corturilor spitalului de campanie abia deschis, președintele Republicii a salutat angajamentul fără ezitare în lupta cu coronavirusul al primei linii (personalul medical) și al celei de-a doua linii (transporturi, alimentație etc), apoi a anunțat lansarea unei noi operațiuni a armatei pe teritoriul național: operațiunea „Résilience” /„Reziliența”/.

Diferită de operațiunea antiteroristă Sentinelle, „această operațiune Résilience va fi în întregime consacrată ajutorului și sprijinului pentru populație, ca și sprijinirii serviciilor publice, pentru a face față epidemiei de Covid-19 în metropolă și în teritoriile de peste mari, în special în domeniile sanitar, logistic și de protecție”, a explicat președintele Republicii.

„Reziliența este capacitatea de a face față șocurilor și de a le depăși”“, a precizat, la rândul ei, ministrul armatei, Florence Parly, intervievată joi dimineață pe RTL.

Cu „Résilience”, executivul adaugă un cadru administrativ, legal și bugetar misiunilor executate de armată de câteva zile. În plus față de spitalul de campanie construit de serviciile de sănătate ale armatei la Mulhouse, de trei ori deja, avioane A330 Phénix ale armatei aerului echipate cu kituri sanitare Morphée au asigurat transferul pacienților intubați și ventilați de la Mulhouse la Toulon, Bordeaux și în Bretania.

În același timp, port-elicopteruil amfibie Tonnerre a evacuat alți pacienți din Ajaccio spre continent. Au fost executate și alte misiuni, mai puțin vizibile: în week-endul trecut la Toulouse, de exemplu, militarii au asigurat transportul de material medical.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE