În urma analizelor, cercetătorii de la Universitatea Stanford au ajuns la concluzii greu de explicat.

„Creierele pacienților care au murit din cauza unei forme severe de COVID-19 au prezentat markeri moleculari de inflamare profundă, chiar și în rândul acelor pacienți care nu au prezentat simptome clinice de probleme neurologice”, a explicat Tony Wyss-Coray, profesor de neurologie și boli neurologice la Universitatea Stanford din SUA, coautor al studiului.

Analiza după autopsie arată cum COVID dăunează creierului

Echipa sa a analizat mostre de țesut cerebral de la 8 persoane care au murit din cauza COVID-19 și de la 14 care și-au pierdut viața din alte cauze.

Aproximativ o treime din pacienții spitalizați cu Covid-19 raportează simptome neurologice ca încețoșarea gândirii, dificultăți de concentrare, depresie sau uită ușor lucruri.

Aceste probleme pot continua în cazul celor care suferă de ”Covid lung”, care raportează simptome ale bolii timp de luni de zile după ce s-au vindecat.

Nu mai există dubii: Virusul pătrunde în creier

Deşi a existat o inflamație semnificativă în creierele pacienților decedați de COVID-19, țesutul creierului lor nu avea semne de SARS-CoV-2, virusul care cauzează COVID-19.

Wyss-Coray a subliniat că nu există un consens în rândul oamenilor de știință cu privire la pătrunderea virusului în creier. Cercetătorul s-a referit la câteva studii realizate la sfârșitul anului trecut, care sugerau că virusul migrează în creier după infecție.

„Am folosit aceleași instrumente pe care le-au folosit și alții,  precum și altele, mai definitive, și am căutat cu minuțiozitate prezența virusului și nu l-am putut găsi”, a subliniat acesta într-un comunicat de presă remis de Universitatea Stanford.

Studiul uluitor al cercetătorilor a fost publicat pe 21 iunie în revista Nature

„Infectarea virală pare să declanșeze răspunsuri inflamatorii în întreg corpul și poate cauza inflamații de-a lungul barierei hematoencefalice (sânge-creier) care la rândul ei poate declanșa reacții neuroinflamatorii în creier.

„Este probabil ca mulți pacienți cu COVID-19, în special cei care raportează sau prezintă probleme neurologice sau cei spitalizați, să aibă acești markeri neuro-inflamatori pe care i-am văzut la persoanele la care au murit de boală”, a adăugat el.

Constatările noastre ne pot ajuta la explicarea încețoșării creierului, a oboselii și a altor simptome neurologice și psihiatrice asociate cu COVID-ul de durată”, a concluzionat  Wyss-Coray, scrie usnews.