Gripa ar putea fi o problemă mai mare decât Covid-19 în această iarnă, a spus un expert în domeniul vaccinurilor, deoarece prevalența scăzută în ultimele luni ar putea duce la scăderea imunității în cadrul populației.

Se vor putea vaccina oamenii cu antigripalul în același timp cu serul anti-Covid?

Profesorul Anthony Harnden, vicepreședinte al Comitetului mixt pentru vaccinare și imunizare, a declarat că sunt în curs cercetări pentru a determina dacă vaccinurile antigripale pot fi administrate în același timp cu vaccinurile împotriva coronavirusului în această toamnă.

„Vreau să subliniez că gripa ar putea fi o problemă mult mai mare decât coronavirusul din această iarnă” , a declarat Harnden pentru programul Today de la BBC Radio 4.

„Am avut o prevalență foarte, foarte scăzută a gripei în ultimii ani, mai ales aproape de zero în perioada de blocare și știm că atunci când gripa circulă în cantități foarte mici, imunitatea populației scade și aceasta ne afectează. Prin urmare, gripa poate fi foarte, foarte periculoasă în această iarnă”, a mai subliniat expertul.

Anthony Harnden a dat aceste avertismente  în timpul unei discuții cu privire la necesitatea de a planifica vaccinările Covid în curs de desfășurare pentru a se asigura că infrastructura este în vigoare pentru a oferi doze de rapel înainte de orice potențial nou val de pandemie din această iarnă.

Cât durează imunitatea față de doza dublă de vaccinuri Covid

Într-o declarație, Chris Hopson, directorul executiv al NHS Providers, și Martin Marshall, președintele Colegiului Regal al Medicilor de familie, au descris că ideea de a furniza primele doze tuturor adulților ca un „punct de oprire”.

„Va trebui să trăim cu Covid mult timp, construind un set de apărare pe termen lung, așa cum am făcut cu gripa”, au scris Hopson și Marshall. „Acest lucru va necesita o abordare durabilă a vaccinării împotriva Covid. O abordare care permite medicilor de familie să continue să imunizeze în timp ce se ocupă de celelalte presiuni cu care se confruntă în cabinetele lor”.

În discuții s-au ridicat o serie de întrebări, inclusiv cât durează imunitatea față de doza dublă inițială de vaccinuri Covid; dacă este nevoie de vaccinuri de rapel, va fi posibil să se administreze vaccinuri diferite celor administrate inițial; modul în care vaccinurile modificate pentru a aborda noi variante de virus ar putea fi încorporate; și dacă campaniile de vaccinare împotriva gripei și Covid pot fi combinate în siguranță.

„Nu am putea începe nicio campanie de rapel sau de vaccinare până când nu vor primi răspuns la aceste întrebări”, au adăugat Hopson și Marshall. „Știința va ajuta şi va determina cine primește ce și când. Dar, odată ce campania antigripală va începe în septembrie, deciziile vor fi în curând necesare”, a mai spus expertul citat de theguardian.