„Asta înseamnă că riscurile au crescut pentru persoanele neprotejate, care reprezintă cea mai mare parte a populației lumii”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, în cadrul unei conferințe de presă.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS)  spun că promisiunea ţărilor din G7 de a împărţi un miliard de doze către naţiunile sărace nu este suficientă.

„Acesta este un mare ajutor, dar avem nevoie de mai mult şi avem nevoie de ele mai repede. În acest moment, virusul se mişcă mai repede decât distribuţia globală a vaccinurilor. Peste 10.000 de oameni mor în fiecare zi… aceste comunităţi au nevoie de vaccinuri şi au nevoie de ele acum, nu de anul viitor”, a declarat jurnaliştilor şeful Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus.

În timp ce numărul de cazuri noi de virus continuă să scadă la nivel mondial, numărul deceselor nu a scăzut în același ritm

 Peste 3,8 milioane de oameni au murit din Covid în întreaga lume de la începutul pandemiei. Numărul de cazuri noi a scăzut timp de șapte săptămâni la rând, cea mai lungă serie de declinuri pe care le-a văzut lumea de la începutul pandemiei. Dar numărul deceselor raportate săptămâna aceasta este încă similar cu cele raportate săptămâna trecută, a mai spus Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Liderii din domeniul sănătăţii globale au avertizat, de asemenea, că angajamentul a fost prea mic, prea târziu, fiind necesare mai mult de 11 miliarde de doze. Confruntaţi cu inechitatea accesului la vaccin, liderii G7 s-au angajat în timpul summitului din weekend să doneze un total de peste un miliard de doze, în creştere faţă de cele 130 milioane promise în februarie.

Discrepanţa între vaccinarea în ţările G7 şi ţările cu venituri mici este de 73 la 1, potrivit Bancii Mondiale

Țările africane au, de asemenea, cel mai redus acces la vaccinuri, diagnostic și aprovizionare cu oxigen, evidențiind efectele inechității medicale despre care au avertizat oficialii din domeniul sănătății la nivel mondial.

“Există suficiente doze de vaccinuri la nivel global pentru a reduce transmisia și a salva multe vieți dacă sunt utilizate în locurile potrivite pentru oamenii potriviți”, a spus Tedros.

Programul Covax condus de OMS a livrat până acum 87 de millioane de doze de vaccin către 131 de ţări, mult mai puţine decât se anticipase. OMS doreşte cel puţin 70% din populaţia lumii să fie vaccinată până la următoarea reuniune a G7 din Germania ce va avea loc anul viitor. „Pentru a face acest lucru, avem nevoie de 11 miliarde de doze”, a spus Tedros.

În acest an sunt necesare peste 16 miliarde de dolari pentru a finanţa pe deplin eforturile de accelerare pentru un acces uşor la diagnostic, tratamente şi vaccinuri Covid-19. Cifra reprezintă mai puţin de un procent din cheltuielile globale mondiale de apărare, a declarat directorul OMS pentru situaţii de urgenţă, Michael Ryan, adăugând: „Sigur ne putem permite un procent din asta pentru a salva vieţi şi a pune capăt acestei pandemii”, relatează cnbc.