Evenimentul Zilei > Social > Alarmant. Varianta indiană Delta poate infecta pe cei care au primit vaccinurile Covishield sau Covaxin
Alarmant. Varianta indiană Delta poate infecta pe cei care au primit vaccinurile Covishield sau Covaxin

Alarmant. Varianta indiană Delta poate infecta pe cei care au primit vaccinurile Covishield sau Covaxin

India are aprobate 2 vaccinuri împotriva Sars-Cov-2: Covishield și Covaxin. Covaxin, finanțat de guvernul indian, are o eficacitate de 81%, potrivit datelor preliminare din faza a treia a studiilor clinice, iar Covishield este vaccinul Oxford-AstraZeneca, produs în India în colaborare cu Serum Institute.

Pe măsură ce cazurile COVID-19 din India scad, două studii separate ale Institutului All India of Medical Science (AIIMS) în colaborare cu Institutul de Genomică și Biologie Integrativă (IGIB) și Centrul Național pentru Controlul Bolilor (NCDC) au arătat că varianta Delta infectează persoanele care au primit una sau două injecţii de Covishield sau Covaxin.

Studiul AIIMS a fost realizat pe 63 de subiecți care au avut infecții – dintre care 36 au primit două doze, în timp ce 27 au primit o doză.

Studiile Institutului de Științe Medicale din India (AIIMS) au unele observații îngrijorătoare

Studiul AIIMS-IGIB a observat că varianta Delta a fost predominantă în grup și că „nu s-a găsit nicio diferență atât în ​​grupul vaccinat cu doză dublă, cât și în grupul vaccinat cu doză unică”. În studiu se mai arată că aproape toate cazurile au raportat febră continuă de grad înalt care a durat cel puțin 5-7 zile.

Dintre cei care au primit un vaccin au prezentat semne ale variantei Delta. Dintre cei 63 de subiecți, 10 au primit Covaxin și 53 au primit doze de Covishield și 51 au fost bărbați, iar 22 au fost femei.

Studiul a concluzionat că infecțiile cu varianta indiană Delta la 27 de pacienți care au primit Covishield au avut o rată de infectare de 70,3%

Studiile au arătat că amândouă vaccinuri sunt eficiente împotriva variantelor, dar cu „eficacitate redusă”. Aceasta vine la câteva zile după ce NCDC a concluzionat că varianta „Delta” se afla în spatele celui de-al doilea val Covid-19 din India.

Studiul, care încă nu a fost evaluat de către experţi, a fost realizat la 5-20 de săptămâni după infectare cu 20 de persoane care s-au recuperat după COVID-19 și cu 17 subiecți care au primit ambele doze de Covaxin, după 28 de zile de la injectare.

Studiul a observat potențialul de neutralizare al Covaxinului pe cele două variante Beta și Delta în comparație cu virusul COVID-19 obișnuit B.1 (D614G). Totodată a demonstrat că, deși capacitatea de neutralizare a Covaxin este redusă față de cele două variante, potențialul său este bine stabilit, scrie dnaindia.