Evenimentul Zilei > Politica > Ludovic Orban, la Iași: ”Autostrada Unirii trebuie să traverseze Prutul”
Ludovic Orban, la Iași: ”Autostrada Unirii trebuie să traverseze Prutul”

Ludovic Orban, la Iași: ”Autostrada Unirii trebuie să traverseze Prutul”

Prezent la Iași, la Xiua Unirii Principatelor Române, premierul Ludovic Orban că Autostrada Unirii va fi făcută din fonduri europene.

Autostrada Unirii trebuie să traverseze Prutul”, a spus Orban, în huiduielile mulțimii.

”În ceea ce privește autostrada, nu vreau să vă spun foarte multe lucruri, dar nu noi suntem cei care am inventat un PPP ca să mai tragem de timp câțiva ani de zile și i-am pus pe unii care nu au nicio legătură cu construcția autostrăzii, respectiv Comisia de strategie și prognoză – e ca și cum ai pune un profesor de drept să construiască autostrăzi. Marți, în ședința de guvern, vom adopta ordonanța de urgență prin care vom încheia parteneriatul public-privat și vom muta de la Comisia de strategie și prognoză, acolo unde este locul. la Ministerul Transporturilor obligația de a gestiona acest proiect. De asemenea, vă spun clar că circulă pe piață o mulțime de minciuni, de fake news-uri. Obiectivul nostru este ca pe exercițiul financiar multianual 2021-2027, utostrada Unirii să fie finanțată din fonduri europene, atât studiile de fezabilitate, cât și construcția.

Există două mari priorități: Autostrada Unirii și Autostrada Sibiu-Pitești, care sunt fundamentale pentru a asigura legătura între provinciile istorice și mai ales pentru dumneavoastră, să asigure cu adevărat conectarea la rețeaua de transport europeană pe profil de autostradă. Mai mai mult decât atât, deja pregătim, șțiţi foarte bine că președintele României a fost acela care a organizat Reuniunea celor Trei Mări, la care s-au pus bazele finanțării unui proiect de autostradă care să asigură legătura nord-sud, în estul Uniunii Europene. Şi acest proiect care corespunde în cea mai mare parte cu cordonul 9 pan european va face obiectul străduințelor și eforturilor noastre pentru a obține finanțare și pentru a-l realiza.

De asemenea, am prevăzut și cu siguranță vom realiza acest lucru, să asigurăm modernizarea căii ferate a rețelei principale a căii ferate care traversează Moldova, lucru care nu a fost făcut niciodată, prin achiziționarea celei mai moderne tehnologii care asigură reparația capitală sau modernizarea acolo unde este necesar. Vă spun un lucru: nu se poate dezvoltare fără investiții. Orice investitor care va vrea să investească în România va fi invitat de noi să analizeze și investiția posibilă într-unul dintre județele Moldovei. Mai mult decât atât, avem în instrument prin care putem să determinăm această locare a unor investiții care se numește instrumentul ajutorului de stat, în care vom asigura un ajutor de stat mai mare pentru investitorii care vor investi în Moldova, astfel încât să ne asigurăm că vor alege acea locație”, a mai spus Orban.