Evenimentul Zilei > Politica > Ludovic Orban dă vina pe nunți și botezuri pentru creșterea numărului de infectări
Ludovic Orban dă vina pe nunți și botezuri pentru creșterea numărului de infectări

Ludovic Orban dă vina pe nunți și botezuri pentru creșterea numărului de infectări

Prim-ministrul Ludovic Orban a afirmat miercuri că evenimentele private - nunţi, botezuri, petreceri în grup - sunt pe primul loc privind sursele de transmitere a COVID-19, conform unei analize făcute de Ministerul Sănătăţii.

Acesta este motivul interzicerii organizării în următoarele 30 de zile a acestui tip de evenimente, a precizat Orban, citat de Agerpres.

„Pe analizele făcute de Ministerul Sănătăţii, cele mai multe persoane s-au infectat de la evenimentele private şi din cauza asta Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă propune Guvernului, pe o perioadă de 30 de zile, prelungirea stării de alertă, să nu se mai permită organizarea de evenimente private. Din controalele efectuate, raportările făcute de Ministerul de Interne a rezultat clar: noi am permis organizarea unor astfel de evenimente cu 50 de persoane maximum în spaţiul închis, 100 de persoane în spaţiul deschis – nu s-au respectat aceste reguli. Cele mai multe controale care s-au efectuat au arătat că a fost încălcată flagrant. Ca să nu mai spun de normele de protecţie a sănătăţii care ar fi trebuit respectate. Au fost identificate nunţi de 200, 250, 300 de persoane, 500 de persoane, botezuri şi alte petreceri în grup care au încălcat drastic şi lucrul ăsta s-a şi văzut, pentru că în analiza surselor de transmitere a virusului, aceste evenimente private sunt pe primul loc”, a declarat Ludovic Orban în cadrul şedinţei de guvern.

Şeful Executivului a punctat că România se află „într-un moment de cumpănă, de inflexiune” în privinţa cazurilor de COVID-19 şi a solicitat mobilizare maximă din partea instituţiilor implicate în prevenirea şi combaterea pandemiei cu noul coronvirus.

„Suntem într-un moment de cumpănă, de inflexiune. Putem opri creşterea numărului de cazuri, dar ca să reuşim atingerea acestui obiectiv, va trebui ca toate instituţiile implicate în prevenirea, în asigurarea respectării măsurilor de protecţie, în informarea constantă şi corectă a cetăţenilor despre evoluţia pandemiei să fie mobilizate la maxim şi, mai ales, să direcţionăm toate resursele umane pe care le avem şi toate acţiunile pe care le întreprindem, inclusiv controalele către acele zone în care rata de răspândire este mai mare şi unde există risc mai mare de răspândire”, a mai declarat Orban.