În contextul atacurilor dure la adresa conducerilor TVR și SRR, puterea are parte de o surpriză neplăcută. Casa Regală a României a decorat-o pe Doina Gradea cu marele ordin Crucea Regală a României. Înlăturarea din funcție a Doinei Gradea este un obiectiv anunțat ca prioritar de către coaliția de guvernare încă de la debutul preluării puterii după alegerile parlamentare.

Doina Gradea este a 142-a personalitate decorată cu Crucea Casei Regale

Crucea Casei Regale a României este o distincţie ce se acordă prin decizia Suveranului Casei Regale unor personalităţi din România sau din străinătate ”care se bucură de prestigiu în societatea românească, reprezentând societatea civila, mediul politic sau economic, lumea culturii sau a diplomaţiei, precum şi organizaţii naţionale sau internaţionale”, conform site-ului Familiei Regale. Trebuie menționat că distincția poate fi acordată unui număr de maximum 150 de personalităţi în viaţă, aflate în România sau în străinătate.

Doina Gradea este a 142-a personalitate decorată cu acest ordin, practic fiind una dintre ultimele persoane publice care primesc prestigioasa distincție. Decizia Casei Regale pare o lovitură sub centură pentru coaliție, în contextul în care electoratul monarhist tradițional se regăsește în cea mai mare măsură cu susținătorii PNL, notează Inpolitics.

Între personalitățile decorate până acum cu Crucea regală se numără ambasadori străini, de la Mark Gittenstein la Henri Paul, aristocrați occidentali ca Marchizul Olivier de Trazegnies la Arhiducesa Maria Magdalena a Austriei, academicieni, mitropoliți, mari personalități ale culturii și artei precum Doina Cornea, surorile Flavia și Rodica Coposu, Ion Caramitru, Dan Grigore șamd.

Coaliția vrea să scape cu orice preț de șefa TVR

Așa cum arăta Europa Liberă, actuala conducere a TVR, numită în timpul majorității PSD din perioada fostei guvernări, urmează să fie revocată din funcție. Gradea este percepută de actuala putere drept o apropiată a social-democraților. Președintele PNL, Ludovic Orban, a cerut din 2019 demisia conducerii TVR, pe care a acuzat-o public că face jocurile PSD. Raportul Curții de Conturi, care atestă numeroase nereguli sub mandatul fostei apropiate a lui Adrian Sârbu, precum și Raportul depus în Parlament arată că debarcarea șefei TVR de la coinducerea TVR este iminentă.

Sursa: Inpolitics

Citește și Exclusiv EVZ. Liderii coaliției au amânat numirile la TVR și Radio. Depolitizarea lor nu intră în discuție