Exclusiv EVZ. Liderii coaliției au amânat numirile la TVR și Radio. Depolitizarea lor nu intră în discuție

Exclusiv EVZ. Liderii coaliției au amânat numirile la TVR și Radio. Depolitizarea lor nu intră în discuție Radio România, TVR. Sursa foto: Facebook

“Amânare” a fost cuvântul de ordine care a caracterizat ședința liderilor coaliției de astăzi. Liderii UDMR și USR-PLUS au cerut iar liderii PNL au acceptat. Motivul: continuă să nu se înțeleagă la împărțirea instituțiilor de stat.

Liderii coaliției au amânat numirile la TVR și Radio.

Ce s-a amânat: numirea viitoarelor conduceri ale TVR și Radio (RRA), numirea noului Avocat al Poporului, Parchetul responsabil să preia dosarele instrumentate de Secția Specială.

Liderii coaliției multiplică funcțiile de conducere de la TVR și RRA

Liderii coaliției au convenit astăzi să amâne schimbarea actualelor șefii de la TVR și Radio, schimbare pe care o programaseră a avea loc la începutul lunii aprilie. Pretextul oficial: modificarea legii 41/1994 de organizare și funcționare a TVR și RRA. Motivul real: participarea în mod egal la conducerea centrală a TVR și RRA a celor patru partide din coaliție. Modalitatea: separarea funcției de Președinte Director General (PDG), așa cum se intitulează cei care conduc TVR și RRA, în două. Respectiv, Președintele, care să conducă Consiliul de Administrație și Directorul General care să conducă zona operativă a TVR și RRA.

Ne puteți urmări și pe Google News

Concret, din două funcții, liderii coaliției doresc să creeze patru funcții. Ca să mulțumească toate partidele coaliției. Ideea a fost avansată de liderii USR-PLUS și are la bază o lege a PSD.

Depolitizarea TVR și RRA nu intră în discuții

Modificarea Legii 41/1994 nu are deloc în vedere și depolitizarea celor două instituții mass-media de stat. Respectiv renunțarea partidelor politice de a-și impune reprezentanți în Consiliile de Administrație ale celor două instituții. Țintele șefilor coaliției  vizează doar funcția centrală pe care o multiplică pentru a le satisface interesele politice de putere.

USR-PLUS, prin Mircea Toma, a scos de la naftalină un proiect de lege al PSD

La ora actuală, PNL și-a adjudecat TVR iar USR-PLUS a preluat RRA. Liderii coaliției au convenit ca modificarea legii 41/1994 în acest punct să se rezolve în maxim două săptămâni.

În Parlament există un proiect de lege în acest sens inițiat de PSD în legislatura trecută. Mircea Toma, reprezentantul propus de USR pentru un mandat în Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a lansat cu două săptămâni în urmă propunerea de dezbatere și votare a proiectului de lege al PSD, propunere pe care astăzi, liderii progresiști au avansat-o în ședința coaliției. Propunerea PSR-PLUS a fost susținută de UDMR și acceptată de PNL.

Doina Gradea și Georgică Severin își continuă mandatul la TVR și RRA

Până când legea 41/1994 nu se modifică, nu se vor vota în Parlament rapoartele de activitate ale conducerilor Televiziunii Naționale și a Radioului Public. Rapoartele se află pe birourile Comisiilor de Cultură, Artă și Mass-Media ale Camerei Deputaților și Senatului, pregătite să fie trimise la vot. Respingerea rapoartelor de activitate echivalează cu revocarea din funcție a conducerilor două instituții.

În urma noilor calcule politice ale liderilor coaliției, Doina Gradea își continuă mandatul de PDG al TVR și Georgică Severin, pe cel de PDG al RRA.

UDMR nu vrea ca DNA să preia dosarele instrumentate de Secția Specială

Discuțiile privind desființarea Secției Speciale (SIIJ), un Parchet care are în atribuții anchetarea magistraților suspectați de abuzuri sau corupție, alt subiect de tensiune între șefii coaliției. Liderii UDMR nu sunt de acord ca dosarele instrumentate de  SIIJ să ajungă la DNA. Ei au cerut ca dosarele  să fie trimise la Parchetul General, liderii maghiari exprimându-și în mai multe rânduri rezerve față de obiectivitatea procurorilor DNA. Astăzi s-a stabilit ca ministrul USR al Justiției, Stelian Ion, să participe la grupul de lucru al Coaliției pentru a găsi o soluție de compromis privind desființarea Secției Speciale (SIIJ), care să fie acceptată și de UDMR.

PNL susține solicitarea liderilor maghiari

Dacă liderilor UDMR nu li se satisface solicitarea, aceștia au anunțat că nu vor vota în Parlament desființarea Secției Speciale, o promisiune electorală a PNL și a USR-PLUS dar și a președintelui Klaus Iohannis. Liderii PNL sunt de acord cu solicitarea UDMR. Proiectul de desființare a SIIJ este blocat momentan la Comisia Juridică din Camera Deputaților, până se ajunge la un acord în Coaliție.

Printre variantele de lucru avansate la nivelul Coaliției referitoare la desființarea Secției Speciale se află propunerea ca un procuror dintr-o anumită structură teritorială să nu poată investiga judecătorii din zona respectivă. O altă problemă avută în vedere este legată de trimiterea în judecată a dosarului referitor la unul sau mai mulți magistrați. Dosarul ar urma să primească un aviz din partea secției respective a CSM. Liderii coaliției  urmează să stabilească dacă avizul CSM să fie consultativ sau obligatoriu.

Avocatul Poporului, pretext pentru a echilibra jocul de putere din coaliție

Alt subiect de dezbateri în coaliție. Avocatul Poporului. Discuțiile în jurul schimbării actualei conduceri a Avocatului Poporului au conturat  astăzi un alt traseu. Liderii coaliției au decis ca persoana care ar urma să fie numită în această funcție în locul Renatei Weber să fie acceptată de toate partidele coaliției, PNL, USR-PLUS, UDMR. Respectiv, viitorul Avocat al Poporului să fie profilat drept candidat comun al coaliției.

UDMR și USR-PLUS și-au dat mâna împotriva PNL

În luna februarie, PNL, prin Ludovic Orban, și-a adjudecat dreptul de a numi noul Avocat al Poporului, fapt care i-a nemulțumit pe partenerii de la USR-PLUS și UDMR. Astăzi, liderii UDMR și USR-PLUS și-au dat mâna pentru a bloca intenția lui Ludovic Orban de a trece Avocatul Poporului  pe lista instituțiilor controlate de PNL.

Prin această schimbare, poziția PNL de partid dominant al coaliției de guvernare a fost fragilizată. Urmează ca în perioada următoare să fie identificată o persoană care să fie agreată de toate cele patru partide ale coaliției pentru funcția de Avocat al Poporului.