Evenimentul Zilei > Actualitate > Lovitură imensă pentru cei care stau la bloc. S-a luat decizia. Toți vor fi afectați
Lovitură imensă pentru cei care stau la bloc. S-a luat decizia. Toți vor fi afectați

Lovitură imensă pentru cei care stau la bloc. S-a luat decizia. Toți vor fi afectați

Gabriela Firea a fost mereu o persoană tranșantă care a spus lucrurilor pe nume. De data aceasta ea aduce o veste extrem de proastă pentru bucureșteni, anunțând dublarea prețului pentru termoficare. Potrivit acesteia, ANRE a aprobat noul tarif, însă el trebuie dezbătut.

Bucureștenii mai privesc o veste rea în ceea ce privește încălzirea apartamentelor. După ce facturile la energie au venit duble, acum și cele de la termoficare vor fi la fel. Marți seara, Gabriela Firea a anunțat dublarea prețului la gigacalorie.

Ministrul Familiei a ținut să sublinieze faptul că decizia de a dubla prețul pentru termoficare a fost semnată astăzi, 18 ianuarie, de către ANRE. Prețul per gigacalorie ajunge la aproximativ 1.000 de lei, de la 490 de lei. Legea va fi supusă dezbaterii în Consiliul General.

„Astăzi, deci nu acum ceva timp, ANRE a aprobat tariful local… Tariful total ajunge la aproape 1.000 de lei per gigacalorie. Adică 980 de lei. Deci ceea ce vă spun sunt lucruri aflate astăzi, foarte grave.

Până acum era 490 de lei costul per gigacalorie. Încă o dată, 980 crescut de la 490, în condițiile în care populația plătea 163 de lei, cu subvenție.

Tariful va fi supus dezbaterii în Consiliul General. Dacă va fi aprobat, următoarele facturi ale bucureștenilor vor fi calculate în funcție de noile prețuri”, a explicat Gabriela Firea, ministrul Familiei în emisiunea Subiectiv de la Antena 3.

Gabriela Firea vrea măsuri care să îi ajute pe români să treacă peste criza energetică

Ministrul Familiei a vorbit la începutul săptămânii și despre facturile enorme de la electricitate. Aceasta a precizat faptul că PSD ia în calcul toate posibilitățile pentru ajutarea populației, inclusiv reducerea de TVA sau revenirea temporară la prețuri reglementate.

Măsurile anunțate de guvern – reducerea TVA la 5% pentru energia electrică furnizată consumatorilor casnici, cu un consum lunar de până-n 300 de kwh și compensarea certificatului verde și a cogenerării reprezintă un pas necesar, dar prea mic, față de gravitatea situației. Aplicarea trebuie să fie mai rapidă, de la 1 februarie, și trebuie eliminate procedurile birocratice absurde, de tipul verificării tuturor facturilor. Trebuie NEAPĂRAT introduse sancțiuni severe pentru furnizorii care refuză să aplice legea plafonării și compensării!

Este imperios ca măsurile de susținere dar și de eliminare a birocrației inutile să se extindă și asupra IMM-urilor și companiilor: acum, de exemplu, e necesară completarea unei cereri, iar firmele care stau cu chirie (mall-uri, ateliere, depozite, hale de producție etc) nu pot beneficia de plafonare/compensare. Ideea esențială pentru care insistăm este ca aplicarea măsurilor sa fie simplă, rapidă, eficientă, fără birocrație stupidă, iar efectele să se vadă rapid, povara facturilor majorate să devină suportabilă.

Pe de altă parte, atragem atenția că România trăiește coșmarul facturilor uriașe la energie din cauze liberalizării haotice a pieței, decisă de guvernele trecute”, a scris pe Facebook Gabriela Firea.